Ben jij geschikt voor de opleiding craniosacraal therapie bij Upledger?

Het Upledger Instituut Nederland biedt een complementaire opleiding craniosacraal therapie in deeltijd op HBO niveau aan. De opleiding is een duale deeltijdse opleiding. Het onderwijs is modulair opgebouwd. Voor toelating tot de opleiding is het nodig dat er enige kennis en/of ervaring in het werken met cliënten aanwezig is. Deze kennis kan zijn opgedaan via een opleiding op HBO-niveau in de zorg of een menskundige richting. Voor HBO opgeleide mensen uit de zorg, zoals fysiotherapeuten, artsen en verpleegkundigen kan voor een aantal modules (zoals anamnese en onderzoek) vrijstelling verkregen worden. Daarnaast is het mogelijk dat studenten via een EVC traject kunnen aantonen dat ze over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken door behaalde competenties.

Je kunt bij ons de opleiding volgen als je beschikt over:

  • Een reguliere of complementaire vooropleiding op minimaal HBO-niveau in een menskundige richting; of
  • Een opleiding daaraan gelijkgesteld op basis van behaalde competenties; en
  • HBO medische basiskennis volgens Plato normen (CPION of SNRO erkend)
  • Bij voorkeur praktische ervaring met het werken met patiënten/cliënten; 

Kosten

De cursuskosten zijn inclusief de kosten van syllabi en koffie/thee. Accommodatie- en dinerkosten tijdens de Advanced 1 worden apart berekend.
Bij inschrijving voor meerdere modules of een leergang is korting mogelijk. 

Het Upledger Instituut Nederland BV is vrijgesteld van BTW.

Literatuur

Voor de opleiding moet je, naast de sylabi die je krijgt, verplicht ook een aantal boeken lezen. Daarnaast bevelen we boeken aan die je helpen bepaalde onderwerpen verder te verdiepen of je kennis te verbreden. Voor zover mogelijk kiezen we voor boeken in het Nederlands, maar we ontkomen er niet aan dat bepaalde literatuur in het Engels is. 
De kosten voor de opleiding zijn exclusief de literatuur. 
De literatuur is o.a. verkrijgbaar via onze boekenservice.

Lestijden 

De meeste modules zijn van dinsdag of woensdag tot en met zaterdag.  Lestijden: 10.00 - 18.00 uur. 

Groepsgrootte

De gemiddelde grootte van een groep in een module is 20 studenten. Dit aantal kan echter variëren tussen de 10 en 20. In nascholingen zoals de viscerale cursussen van Barral kan dit aantal soms oplopen tot 30 studenten. 

Certificaten en diploma's

Na elke module ontvang je een certificaat van aanwezigheid. Bij slagen voor het eindexamen ontvang je een diploma CST, waarmee je gecertificeerd craniosacraal therapeut bent.

Als je beschikt over een vooropleiding op minimaal HBO niveau in de gezondheidszorg zoals arts, fysiotherapeut, verpleegkundige, etc., dan heb je met dit diploma toegang tot het Register Craniosacraal therapie Nederland (RCN)

Als je qua vooropleiding niet voldoet aan bovenstaande eisen. dan kun je je laten registreren bij de Nederlandse CranioSacraal Verenining, NCSV of de Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten, VNT. 

Locatie

De opleiding wordt gegeven in ons eigen gebouw op de Kapellestraat 26 in Oudewater. Alle modules zijn hier met uitzondering van de DSM IV en de advanced 1. De DSM IV wordt verzorgd door het DUC. De advanced 1 is een vijfdaagse interne cursus met overnachtingen. Deze verzorgen we in het Boswijk Instituut in het prachtige bosrijke Doorn. 

Verblijf

Onze opleiding heeft prettige ruimtes om naast de cursus te eten en te verblijven. Daarnaast ligt onze locatie midden in het prachtige stadje Oudewater met vele aantrekkelijke terrasjes waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. We beschikken over een keuken waar je je eigen lunch kunt koelen of opwarmen. Overnachten is niet mogelijk in het gebouw zelf. Wel zijn er aantrekkelijke overnachtingsadressen in de omgeving. Zie hiervoor de volgende lijst: 

Ondersteunende beroepsvereniging

De Beroepsvereniging voor Upledger Craniosacraal therapie (UCN) geeft de mogelijkheid om gezamenlijk naar buiten te treden en streeft naar bevordering van en zorg voor erkenning van craniosacraal therapie in Nederland, verdieping van de craniosacraal therapie en stimulering van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de craniosacraal therapie. Hierbij is de UCN vertegenwoordiger van de beroepsgroep en de therapeuten. Daarnaast organiseert de UCN diverse activiteiten, zoals congressen en symposia voor haar leden. Ook als craniosacraal therapeut in opleiding kun je (aspirant) lid worden van het UCN. Het UCN kan je dan ondersteunen in je praktijkvoering, het geven van info over CST en in contact brengen met je aanstaande vakgenoten. Bij het UCN zijn ook patiëntenfolders verkrijgbaar over CST. 

Vereniging voor Upledger Craniosacraal therapie Nederland

Diploma MBK verplicht vanaf 01-01-2017 voor lichaamsgerichte therapeuten

Als je als therapeut vergoed wilt worden door zorgverzekeraars dan moet je vanaf 2017 aantoonbaar beschikken over een diploma reguliere medische basiskennis (MBK) volgens de nieuwe Plato-eisen, geaccrediteerd door CPION of SNRO. Dit geldt voor alle lichaamsgerichte therapeuten. Mocht medische kennis in je vooropleiding op HBO niveau zitten zoals bij bijvoorbeeld fysiotherapeuten en artsen het geval is, dan ben je vrijgesteld van MBK. 

Het Upledger Instituut biedt geen MBK-opleiding aan. Mocht je in aanmerking willen komen voor vergoeding door zorgverzekeraars na je opleiding CST, dan adviseren wij je om te controleren of je op basis van je vooropleiding een vrijstelling hebt of dat je het diploma MBK nog dient te behalen. Je kunt de opleiding MBK parallel aan de opleiding CST doen. 

Op de website van het CPION vind je alle relevante informatie, o.a. over vrijstellingen voor BIG-geregistreerden of op basis van een NVAO-geaccrediteerde HBO-opleiding in de (para)medische zorg. Daarnaast vind je daar een lijst met MBK-opleidingen die geaccrediteerd zijn.