Dr. John Upledger - grondlegger van de craniosacraal therapie

CranioSacraal Therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg. Dr. Upledger is de auteur van o.a.: CranioSacral Therapy, CranioSacral Therapy II: Beyond the Dura, SomatoEmotional Release and Beyond, A Brain is Born: Exploring the Birth and Development of the Central Nervous System en Cell Talk. 

Ook schreef hij een boek over CranioSacraal Therapie voor mensen zonder medische achtergrond: Het Ritme van de Schedel

Craniosacraal therapie richt zich op behandeling van de mens als geheel, met gebruikmaking van specifieke, subtiele  technieken, zowel in de fysieke aanraking als in de therapeutische dialoog. De Cranio richt zich daarnaast op emotionele ondersteuning in levensproblematiek en op de behandeling van spanning, restricties en letsels in het fasciale systeem, die het leven en bewegen in de ruimste zin van het woord belemmeren. 

Dr. John Upledger

Het craniosacraal systeem 

Het craniosacraal systeem is een fysiologisch systeem dat bestaat uit de benige structuren van de schedel (het craniale deel) en van het bekken (het sacrale deel), die verbonden zijn met het intra- en extracraniale durale membraan systeem, de cerebrospinale vloeistof of liquor cerebrospinalis (LCS) en de structuren die zorgen voor aanmaak en resorptie van deze LCS. 

Het craniosacraal systeem is eigenlijk het 'milieu interne' voor het centrale zenuwstelsel en is voorwaarde scheppend voor de ontwikkeling, groei en functie van het gehele zenuwstelsel. Door de relatie die het craniosacraal systeem heeft met de verschillende andere fysiologische systemen, zoals ademhaling, bloedsomloop, zenuwstelsel, endocriene en musculoskeletale systemen vindt er een wederzijdse beïnvloeding plaats. 

Het craniosacraal ritme

Binnen het craniosacraal systeem en het bindweefsel vindt een beweging plaats die we het craniosacraal ritme noemen. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag en is overal op het lichaam te palperen. Dr. John Upledger heeft met een team van andere wetenschappers o.a. de relatie aangetoond tussen dit ritme en het craniosacraal systeem. 

Spanningsveranderingen binnen dit fasciaal systeem zullen ook veranderingen in de voortgeleiding van het ritme veroorzaken, en oorzaak kunnen zijn van legio klachten in elk van hierboven genoemde systemen. Door ontspanning van het fasciaal systeem krijgt het lichaam de mogelijkheid om het verloren gegane evenwicht te herstellen en wordt het natuurlijke genezingsproces van het lichaam gestimuleerd.

De fascinerende fascie

De durale membranen maken onderdeel uit van een groot netwerk aan fascie (bindweefsel) door ons hele lichaam. Alle structuren in ons lichaam (botten, spieren, organen, zenuwen, bloedvaten) zijn omhuld door fascie. Afhankelijk van de localisatie en de funktie ter plekke kan de fascie juist heel elastisch (spieren, organen) tot juist vooral heel sterk en straf (hersenvliezen, botvlies) zijn. De mate van elasticiteit draagt bij aan ons vermogen tot vrij kunnen bewegen en funktioneren.

Fascie bijkt gevoelig voor verstoringen en trauma's wat problemen en klachten kan veroorzaken in ons bewegingsapparaat, onverklaarbare pijn kan opleveren en kan bijdragen aan onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK). Met zachte manipulatieve technieken (low pressure, extended time) is het mogelijk hiermee te werken. Dat leer je in de Cranio.

Soms ontstaan er ook problemen in de fascie door emotionele oorzaken. Spanningen in de fascie kunnen bijvoorbeeld ontstaan door onverwerkte fysieke of emotionele trauma's. In de SomatoEmotional leer je daarmee werken. Via het werken met de fascie kun je zo de brug leggen tussen fysieke en emotionele klachten. 

SomatoEmotional Release (SER)

SomatoEmotional Release is een dynamische behandelingswijze, die voortbouwt op de principes van de craniosacraal therapie. Het geeft ondersteuning aan geest en lichaam om overgebleven spanningen, mogelijk veroorzaakt door fysieke of emotionele trauma's, los te laten. 

Gemeenschappelijk onderzoek van Dr. John Upledger en de biofysicus Dr. Zvi Karni resulteerde in de ontdekking, dat in het lichaam een afdruk van fysieke krachten, veroorzaakt door ongelukken, verwondingen of emotionele shock, kan worden vastgehouden. Zo'n afdruk lijkt in zo'n geval te worden "ingekapseld en van de rest van het lichaam geisoleerd". Dit noemen we in de Cranio een "energiecyste". Daarnaast ontstaan vaak a-functionele patronen om de emotionele pijn te kunnen vermijden. Alhoewel een redelijk gezond persoon zich kan aanpassen aan energiecysten, gebruikt het lichaam in dat geval toch extra energie om normaal te kunnen blijven functioneren. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt het steeds moeilijker om met deze aanpassingspatronen goed te kunnen functioneren. Dan kunnen symptomen en disfuncties ontstaan, die steeds moeilijker te negeren zijn. Het is zelfs mogelijk dat de weerstand tegen andere ziekten afneemt. Met SER kun je begeleiding geven aan iemand via het lijf. Via de aanraking van de therapeut kan de cliënt in contact komen met het "unwinden" van zijn lijf. Zo komt de pijnlijke gebeurtenis in het bewustzijn. Hij kan dan deze afdrukken ("energiecystes") met de pijn los laten, waardoor klachten kunnen verdwijnen.