details

Dementie

INSCHRIJVEN

Deze cursus bestaat uit 2 aaneengesloten dagen. Klik op 'alle data' om de alle cursusdata te zien.

Inschrijven
Deze masterclass is bedoeld voor (cranio)therapeuten.

Bekijk hier de informatie over cursusdata, kosten en inschrijven

Introductie
In deze 2 daagse masterclass neemt Janneke je mee in de wereld van dementie: welke vormen en welke stadia van dementie zijn er? Maar ook: wat is de betekenis van dementie en wat kan je als (cranio)therapeut hiermee doen? Want dementie is ook opruimen, het koffertje van het leven leegmaken. En natuurlijk gaat het over wat er allemaal nog wel mogelijk is bij dementie. Wat blijft er over als het hoofd uitgeschakeld wordt? Er is nog zoveel wat heel en compleet is.

In Nederland hebben veel mensen de diagnose Dementie, in verschillende vormen. Daarnaast lopen er een onbepaald, groot aantal mensen rond met geheugenproblemen die de diagnose Dementie nog gaan krijgen.
Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving met deze ziekte: vader, moeder, tante, oma, buurman. Kortom: wij hebben allemaal te maken met dementie. Vroeger en anders wel later.

Ook als (cranio)therapeut krijgen wij, soms onbewust, vaak te maken met dementie: mensen die kampen met geheugen-, of cognitieve problemen die kunnen wijzen op beginnende dementie. Maar ook mantelzorgers: iedereen kent ze, in en buiten onze praktijk, mensen die overlopen van de stress door hun zorgen voor en over een dierbare.

Voor deze cursus is het niet nodig om te (gaan) werken met dementie.
Deze cursus is om kennis te maken met en informatie te krijgen over dementie. Om te leren zien wat er ècht gebeurt in een dementieproces en hoe je daar als (cranio)therapeut in kan helpen en ondersteunen.
Deze zeer kwetsbare groep is uitermate gevoelig voor alle stress, dagelijkse beslommeringen en emoties. Dus hoe meer jij in evenwichtig contact bent met jezelf, hoe meer contact je krijgt bij deze mensen. We gaan dus ook praktisch aan de slag met rollenspel en stressrelease. Immers: hoe meer jij je koffertje van het leven leeg hebt, hoe beter je mee kunt reizen met de mens met dementie.
Met nieuwe inzichten en ervaringen kun je er als therapeut beter zijn voor de mens met dementie èn de mantelzorger op je bank.

Wat levert het je op?
Naast veel informatie over dementie, leer je met andere ogen naar deze aandoening kijken. Je leert zien dat er nog zoveel héél is naast het verlies van het denken, het ego. Janneke illustreert dit met ervaringen en beeldmateriaal.

Ook leer je om een nog betere therapeut te zijn voor deze groep kwetsbare mensen. Het vraagt om een speciale afstemming. Als je contact maakt met mensen met dementie is het van belang om helemaal jezelf te zijn: zonder agenda, zonder boodschappenlijstje, zonder masker. In de masterclass gaan we hiermee praktisch aan de slag. Je zult merken dat als je dit weer meer in de vingers hebt, dat dit ook in contact met andere kwetsbare mensen als kinderen of mensen met trauma heel helpend is.

Bekijk hier de informatie over cursusdata, kosten en inschrijven