details

Trauma en regulatie 1

INSCHRIJVEN

KLIK IN HET BLOKJE OP   Alle data: +   OM ALLE CURSUSDAGEN TE ZIEN

Inschrijven
Voor therapeuten en coaches die gewend zijn lichaamsgericht te werken en meer willen weten over de regulatie van angst en andere emoties in relatie tot enkelvoudige traumaproblematiek. Te denken valt aan psychomotorisch therapeuten, creatief therapeut, craniosacraal therapeuten, haptotherapeuten, massagetherapeuten, psychosomatisch werkende fysiotherapeuten en therapeuten die werken met Gestalt, hypnotherapie en andere vormen van lichaamsgerichte therapie. Voor coaches, counselors, psychologen, praktijk ondersteuners GGZ die meer willen weten en leren werken met regulatie vanuit het lijf.

Je tijdsinvestering voor de cursus zelf is 3 aaneengesloten dagen van 10.00-18.00 uur.

Hier vind je informatie over cursusdata, kosten en inschrijven

Introductie
Leren reguleren van emoties en reacties in relatie tot enkelvoudige trauma-problematiek
Trauma en regulatie 1 gaat over het reguleren van stress als gevolg van trauma. Onder stress neemt je primitieve brein veel sneller de regie over dan je zou willen. Hoe meer stress of hoe meer trauma je in je leven gekend hebt, hoe meer moeite je kunt hebben om grip te houden.
Als iets je herinnert aan gevaar, kunnen er bijvoorbeeld oude, niet meer functionele reactiepatronen, waar je geen invloed op lijkt te hebben, de kop opsteken. Dat geldt voor je cliënt, maar dat geldt ook voor jou als therapeut. Hoe reguleer je dat op een goede manier? Hoe zorg je dat je de draagkracht voor stress kunt vergroten? Hoe zorg je ervoor dat je brein niet instinctief in overlevingsmodus schiet, daar waar je liever andere keuzes zou maken? In deze nascholing leer je enkelvoudige traumata zonder psychiatrische achtergrond behandelen vanuit regulatie.

Omschrijving
Je leert onderscheid maken tussen traumagerelateerde en hechtingsgerelateerde afweermechanismen, en wat het verschil is in aanpak. Waar herken je dat aan? Je leert meer regie krijgen op het moment dat emoties te heftig en overspoelend worden bij je client. En je leert bij jezelf automatische reactiepatronen herkennen, waardoor je makkelijker uit de tegenoverdracht blijft.
De kennis en kunde vanuit deze nascholing is breed inzetbaar voor een grote groep clienten, ook als je niet direct met trauma gerelateerde problemen werkt.
Het werk van Pat Ogden, Peter Levine en Steven Porges geeft ons, therapeuten, nieuwe handvaten voor lichaamsgericht werken met mensen. Daardoor wordt je behandeling preciezer, effectiever en beter afgestemd op de (on)mogelijkheden van je cliënt.

Programma
• Stappenplan voor het herkennen en kunnen werken met enkelvoudige traumaproblematiek
• De werking van het limbisch systeem met thalamus, hypothalamus en de amygdala
• Procedurele patronen
• Werken in en met de window of tolerance
• Ontwikkelen van draagkracht en ik-sterkte
• Reguleren van angst en andere emoties
• Hulpbronnen ontdekken, ontwikkelen en leren gebruiken
• Differentiëren en identificeren  

Trauma en regulatie 1 en 2 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In Trauma 1 ontdek je hoe arousal in elkaar zit en wat je er mee kunt. Je leert traumagerelateerde en hechtingsgerelateerde stoornissen beter herkennen en van elkaar onderscheiden en zo differentiëren wat wel en wat niet behoort tot je beroepsdomein. In Trauma 2 gaan we verder met het ontwikkelen van hulpbronnen, emotieregulatie, overwinning en draagkracht vergroten. Beide cursussen bevatten onderbouwende theorie afgewisseld met praktische oefeningen en vaardigheden. Zelf ervaren een fijne manier van leren. 

Accreditatie

CPION

ABvC (47 PE punten bij het volgen van Trauma & regulatie 1 én 2

Erkenning Trauma 1 als na- en/of bijscholing:

• NFG          Nederlandse Federatie Gezondheidszorg
• VVH         Vereniging voor Haptotherapeuten
• VBAG      Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen
• LVNT       Landelijke Vereniging Natuurgeneeskundig Therapeuten

Hier vind je informatie over cursusdata, kosten en inschrijven

"Een praktische lijfelijke manier om met mensen te werken." (Valerie van Reede, V.c.R. relatietherapeut)

"Need to know voor therapeuten en cranio." (Marc Doomernik, M.D., TRE trainer)

"Werkboek heel volledig, veel aan gehad. Heel erg genoten van jullie. Goed kloppend verhaal, veel geleerd." (Arend Edelenbosch, fysiotherapeut en cranio therapeut)

"Echt goede training. Ik houd van de inhoud en in de praktijk werken met het lichaam. Beide aspecten ruimschoots aan bod geweest. De training is omgevlogen."

"Precies de kaders en handvatten waar ik op had gehoopt. Didactisch heel fijn opgebouwd. Congruent op alle vlakken. Ik vond het een groot cadeau en ga met heel veel meer in mijn rugzak verder!"

"Ik vond het zeer interessant dat het werken op de rand van de window of tolerance zo belangrijk is. Ik snap dat zowel verdriet als boosheid disregulatie kunnen zijn."

"Zeer leerzaam om het theoretisch kader te leren en daardoor mijn werken met clienten beter te snappen."

HET TEAM

Docentprofiel met cartaID 7 niet gevonden.