Ademhaling en Lichaamsbewustwording

De ademhaling als indicator en regulator van het lichaam

Het belang van hoe je lichaam aanvoelt en wat voor onbewuste signalen het geeft, in gemak of ongemak, wordt in deze masterclass benadrukt en in praktische oefening ervaren.
Hoe zit het met bepaalde spanningsplekken, die je kunt opmerken? Hoe nodig zijn die, heb je die?
Kun je je daar ook mee bemoeien? Niet door iets te doen, maar vooral door te laten wat je blijkbaar al aan het doen bent.
Door daar voor de behandeling bij stil te staan en achteraf opnieuw kun je als cliënt ervaren wat een proces je heeft opgeleverd.

Vooral de ademhaling wordt daarbij onder de aandacht gebracht en bevraagd.
Hoe ben je gewend te ademen, hoe makkelijk of ongemakkelijk gaat deze eigenlijk?
Wat gebeurt er met je ademhaling als je in een ongemakkelijke of dreigende situatie komt, en hoe reguleer je de ademhaling nadat je weer uit de ongemakkelijke situatie bent gekomen? Of misschien ook wel tijdens zo’n ervaring, door even jezelf terug te halen bij je lijf, even letterlijk op adem te komen als je teveel in het ongemak blijft hangen. En dan weer terug en door te durven gaan in het proces. Zonder dus iets af te dekken of af te zwakken in het proces, maar met de zekerheid om naast de intense ervaring jezelf ook geruststelling te kunnen bieden.
Door dit bewust met de cliënt te oefenen heeft deze ook tools voor thuis om bij te sturen en hoeft hij de ervaring niet af te dekken of weg te stoppen.

Pas bij voldoende gemak in het lichaam is er ruimte voor een natuurlijke ademhaling. Dat helpt om met aandacht in je lichaam te zijn en te blijven tijdens SER. Het is een manier om te reguleren en de schouwer aanwezig te houden.

Wat levert het je op

In deze masterclass krijg je een extra mogelijkheid als therapeut om de cliënt bewust te leren worden van het gemak en ongemak van zijn lichaam.
Ademhaling, vaak in combinatie met beweging, zijn daarin belangrijke middelen.
Je leert de cliënt om de eigen regie te behouden, ook buiten de behandeling, en daarmee zelfstandig te kunnen oefenen, in spannende situaties, door even letterlijk op adem te komen en daarna weer terug te durven gaan in het proces.
Je leert aandachtsoefeningen en ademhalingstechnieken integreren in CST en SER.

Voor wie?

Voor elke craniosacraal therapeut en voor studenten craniosacraal therapie die minimaal de CST 2 hebben gehad.

Investering

De cursus kost: € 150
Je tijdsinvestering is een dag van 10.00-18.00 uur