Wat is cranio sacraal therapie?

Cranio is een bindweefsel therapie. Het doel is ontspanning van het bindweefsel. Bindweefsel zit niet alleen onder je huid. Vrijwel al het weefsel tussen je huid en de binnenbekleding van je organen bestaat uit bindweefsel. Lestel en spanning van het bindweefsel leidt tot (onverklaarbare) klachten en pijn en kan een voedingsbodem worden voor ernstige ziekten. 

Cranio gebruikt verschillende technieken waardoor je bindweefsel kan ontspannen. Zo wordt het zelfherstellend vermogen van jou als mens ondersteund.
Deze technieken kunnen worden gecombineerd met een dialoog gericht op bewustworden van spanning in je lichaam (in je bindweefsel). Door de bewustwording kun je betekenis geven aan je klachten. Je gaat begrijpen wat je lichaam je probeert te vertellen. Je begrijpt lichamelijke signalen beter en je wordt je bewust van je behoeften en waar je grenzen liggen. 

Cranio therapeuten maken gebruik van een zachte diep doorvoelende aanraking van je bindweefsel. In plaats van manipulatie van dit weefsel wordt er gewerkt met het volgen van de spanning en letselketens waardoor het lichaam de kans krijgt zelf los te laten. Daar waar dat niet gemakkelijk gaat is bewustwording nodig van de betekenis van de spanning. Daarvoor zal de therapeut werken met open vragen, waardoor je de betekenis van je klachten kunt achterhalen. Het kan daarvoor nodig zijn om oude pijnlijke herinneringen of trauma’s te verwerken en los te laten.

Blog: wat is craniosacraal therapie?

Podcast: wat is craniosacraal therapie?

“What we do is take away
obstacles, like removing
stones from the road.”

John E. Upledger

Dr. John Upledger – grondlegger van de craniosacraal therapie

Cranio sacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg. Dr. Upledger is de auteur van o.a.: CranioSacral Therapy, CranioSacral Therapy II: Beyond the Dura, SomatoEmotional Release and Beyond, A Brain is Born: Exploring the Birth and Development of the Central Nervous System.
Ook schreef hij een boek over cranio sacraal therapie voor mensen zonder medische achtergrond: Het Ritme van de Schedel.

Er is veel te lezen in artikelen over craniosacraal therapie en je kunt ook kijken naar (internationale) video’s over craniosacraal therapie.

Cranio is heel goed wetenschappelijk verklaard en onderbouwd.

“High technology does not 
consider the potential
the human body has
for self-healing.”

John E. Upledger