Therapeutische relatie

Contact maken, verbinden, in de diepte met iemand werken vanuit kwetsbaarheid en vertrouwen. Het is het voertuig waar je als therapeut veel mee kunt doen. Hoe doe je dat? Wat doe je als het niet lukt om werkelijk contact te maken met de cliënt. Waar ligt dat aan? Wat gebeurt er eigenlijk tussen jou en de cliënt? Dit zijn allemaal vragen die je alleen maar zelf kunt beantwoorden. In de cursus Intervisie leer je intervisiemethodieken waarmee je met je intervisiegroep veilig en effectief intervisie kunt doen.

Sommige cliënten kunnen zo moeilijk zijn dat je moet besluiten dat het niet werkt of dat je een interventie nodig hebt om iets te doorbreken. In de module Communicatie leer je hoe je dat op een veilige manier kunt doen.

Intervisie

Intervisie is letterlijk ‘onderling zien’. Binnen een intervisiegroep bespreek je casussen die je meeneemt uit je beroepspraktijk. Intervisie doe je samen met collega’s. Samen probeer je van en met elkaar te leren. Iedereen in de groep is gelijkwaardig. Uiteindelijk zijn we natuurlijk allemaal koning of koningin in onze eigen praktijk. Maar soms lopen dingen niet lekker of begrijp je niet goed waarom cliënt A. maar niet opknapt of cliënt B. boos op je is. Als er voldoende veiligheid in de groep is, dan durf je ook de dingen te bespreken die minder lekker lopen.

Communicatie

Een lastige boodschap overbrengen, een patroon echt doorbreken, een behandelrelatie beëindigen terwijl je cliënt bij jou wil blijven, een cliënt nu eindelijk eens zijn facturen laten betalen. Dat valt niet mee. Daar is een veilige en gestructureerde manier voor, waardoor de kans op escalatie heel klein blijft. Je houdt contact en je geeft je grens aan. Dat leer je op deze dag en je oefent dat met een trainingsacteur.

“We do not learn from
experiences….

we learn from 
reflecting on experiences.”

John Dewey