Opleiding craniosacraal therapie

Op de opleiding craniosacraal therapie leer je werken met het bindweefsel, de fascie. Het is een opleiding waarin je leert hoe je mensen kunt helpen ontspannen en zichzelf beter te leren voelen. De opleiding craniosacraal leert je subtiel (emotioneel) lichaamswerk, waarmee mensen zich bewust worden van spanning en ontspanning en van alles wat ontspanning in de weg staat.

Eerst oriënteren?

Weet je nog weinig van Cranio en wil je eerst oriënteren en ontdekken of cranio bij je past? Laat je dan verrassen op de Introductie workshop Cranio!

Hoe word je cranio sacraal therapeut?

Bij het Upledger Instituut kun je een door ziektekosten verzekeraars erkend craniosacraal therapeut worden. Wij bieden een lichaamsgerichte modulaire HBO opleiding aan. Deze duurt 3 jaar met een optioneel afrondend jaar (eindwerkstuk) afhankelijk van je vooropleiding. Naast de beroepsopleiding bieden we ook maatwerk, zoveel mogelijk afgestemd op wat passend is voor jou. Lees hier een blog over dit onderwerp.

Wat houdt de craniosacraal therapie opleiding in?

Luisteren met je handen en met je hart; dat is een kernelement van craniosacraal therapie. In het basisjaar werken we met letsel en spanning in het bindweefsel. In het tweede jaar maken we de verbinding met vastgehouden emoties met behulp van lichaamsgerichte dialoog. In het derde jaar gaan we dit verbreden en verdiepen o.a. in het werken met trauma. Spreekt dit je aan? Dan is deze lichaamsgerichte opleiding wellicht wat voor jou.

Opleidingsmogelijkheden craniosacraal therapie

6-daagse Basismodule Cranio 1 (CST1)

Structurele cranio technieken helpen om het bindweefsel in het hoofd te ontspannen.Iedereen start met de basismodule Cranio 1: een flinke uitbreiding van de introductieworkshop. Je bent geraakt door cranio en je wilt er meer van weten, meer ervaren en meer mee doen.

Je kunt ook starten met de Cranio 1 zonder dat je de Introworkshop gedaan hebt. Na de Cranio 1 beslis je of en hoe je een vervolg geeft aan het verder vervolgen van de opleiding.

Beroepsopleiding Cranio

Je wilt omscholen en/of van craniosacraal therapie je vak maken. Na afronding kun je je aansluiten bij diverse beroepsverenigingen en zelfstandig als craniosacraal therapeut aan het werk.
In de opleiding is er naast je therapeutische ontwikkeling ook veel ruimte voor je eigen persoonlijke ontwikkeling.

Alleen het Basisjaar

Het basisjaar (Leergang 1) is een afgerond geheel, waarin je alle structurele technieken van de cranio leert.
Dit basisjaar is onderdeel van de beroepsopleiding, maar is ook los te volgen als na-bijscholing.

Modulair

Het is mogelijk om in eigen tempo verschillende modules (in de juiste volgorde) te volgen, die je vervolgens integreert in je eigen vakgebied of gebruikt als persoonlijke ontwikkeling. Je doet geen examens. Mocht je toch nog het diploma willen halen dan kun je altijd alsnog examens doen.

Waarom craniosacraal therapeut worden?

Met cranio raak je iemand aan, letterlijk én wérkelijk in de diepte. Door mensen met cranio te behandelen gaan ze zich geraakt en gezien voelen en  komen ze in contact met wie ze in wezen zijn. Het helpt ze om (weer) te leren luisteren naar hun eigen hart. Het bevordert ontspanning en hun zelfherstellend vermogen. Cranio is het vak van de toekomst omdat het preventief werkt en bij herstel van ziekte.

Voor wie is de opleiding Craniosacraal therapie?

Craniosacraal therapie kan je leven veranderen: je bent gegarandeerd niet de eerste die dat zo ervaart. Of je bent fysiotherapeut, (hapto)therapeut, massagetherapeut, coach of psycholoog bent, of je bent op een punt in je leven gekomen dat je graag met mensen zou willen werken. Cranio kan jou en je werken verdiepen en verrijken. Met een diploma van het Upledger Instituut Nederland kun je een eigen praktijk beginnen en je dromen waarmaken. Je kunt uiteraard ook je huidige vakgebied verbreden door meer inzicht te krijgen in deze lichaamsgerichte opleiding, waar emotioneel lichaamswerk een onderdeel van is. Nieuwsgierig?

Wat verwachten wij?

Je hebt minimaal HAVO of MBO4 (HBO werk- en denkniveau) en affiniteit met het werken met mensen. Zo nodig behaal je uiterlijk in het afrondend traject (het laatste jaar) het diploma Medische Basis Kennis (MBK).

Opbouw van de opleiding Craniosacraal therapie

Voor een uitgebreid overzicht van de opleiding klik op het schema

Verrijkend: dit heeft het mij gebracht

 

“Duidelijkheid, focus, inzicht en overzicht.”
  Paula, psychosomatisch fysiotherapeut.

“Cranio geeft harmonie, helderheid en houvast.”
  Sarina Vogelesang, welzijnswerk en kindertherapeut. 

“Cadeautje voor je beroep en voor jezelf.”
Vanessa Gessel, fysiotherapeut, psychosomatisch

  fysiotherapeut.