Trauma & regulatie

Trauma vraagt een andere aanpak dan het werken met pijnlijke herinneringen en hechtingspijn. Trauma & regulatie is een lichaamsgerichte trauma cursus voor therapeuten, psychologen en coaches. In deze twee opeenvolgende masterclasses, leer je hoe je lichaamsgericht met trauma  en traumaverwerking kunt werken. Dit is geen opleiding tot traumatherapeut, maar een stevige cursus om trauma kennis en technieken te implementeren in je eigen vakgebied.

Polyvagaal therapie cursus

Overlevingspatronen zijn verankerd in ons primitieve brein. Onderzoek van de laatste jaren door hersenwetenschappers als van der Kolk en Porges en kennis van lichaamswerkers als Levine, Upledger en Ogden (sensorimotor psychotherapie) komen samen in inspirerende nieuwe ideeën en werkvormen. Die hebben we ontwikkeld tot deze prachtige trauma cursus.

De polyvagaal theorie is de rode draad. Het lichaam het is het aangrijpingspunt voor de behandeling van trauma. Lichaamsgericht werken is de oplossing voor traumaverwerking. Trauma en hechting vragen een verschillende aanpak.

Lichaamsgericht trauma begeleiden

Trauma zit vooral in het lichaam. Het lichaam geeft op prikkels steeds weer angst en paniekgevoelens. In deze trauma cursus werken we met het lichaam. Je leert vanuit het lichaam emoties, zoals angst reguleren. We kijken naar het onderscheid tussen hechting en trauma. We gaan werken met trauma en hechting patronen. Je leert hoe je deze patronen kunt veranderen in gezonde patronen. Hierdoor leert iemand zijn angst en spanning te reguleren.

Welke trauma’s kun je wel behandelen en welke trauma’s zijn te ingewikkeld omdat ze bij hechting horen. De combi van  ernstig vroegkinderlijk trauma en hechting problematiek past niet binnen de eerstelijnszorg. Dat is te ingewikkeld. Hoe herken je dat?

In deze trauma cursus krijg je naast onderbouwing vanuit de neurologie en recent wetenschappelijk onderzoek vooral veel lichaamsgerichte technieken om trauma goed te kunnen begeleiden. Deze kun je integreren in je eigen vakgebied.

Traumabegeleiding, iets voor jou?

Ben jij therapeut, coach of counseler en wil je meer weten over trauma?  Wil je het lichaam kunnen gebruiken in het reguleren van bijvoorbeeld angst of woede? Wil je weten hoe je mensen meer bij hun kracht en een gevoel van veiligheid kunt brengen? Wil je mensen helpen bij hun traumaverwerking? Dan is deze trauma cursus een goede investering voor jou.

Te denken valt aan: craniosacraal therapeuten, haptotherapeuten en therapeuten die werken met Gestalt, hypnotherapie en andere vormen van lichaamsgerichte therapie, psychosomatisch werkende fysiotherapeuten, coaches, counselers, psychologen, praktijk ondersteuners GGZ.

Beide cursussen trauma van ieder drie dagen hebben naast theorie vooral een heel praktische opzet, waar je veel vaardigheden aanleert, die je kunt integreren in je eigen vakgebied. Zo ben je als therapeut steviger als het aankomt op trauma begeleiding.

Accreditatie

Trauma & regulatie 1: CPION

Trauma & regulatie 2: KTNO