Advanced, een module om nooit meer te vergeten

Advanced: belangrijke cranio momenten

Vaak zijn er in de Cranio momenten of zelfs hele processen die niet goed in woorden weer te geven zijn. Gevoelens en emoties laten zich nu eenmaal niet altijd vangen in woorden. Toch is het belangrijk om dat te proberen. Het uitspreken en delen van dat wat je voelt (in je lichaam), zorgt er vaak voor dat je je gezien en gehoord gaat voelen. Als je je uitspreekt is het er. En daardoor wordt het ‘echt’.

Eind mei gaf ik samen met Catharina van Deelen en Steph Turton Kat de Advanced module. Voor ik ga proberen om woorden te geven aan wat deze module met je doet, moet ik eerst uitleggen hoe deze week eruit ziet.

Tijdens de Advanced zit je 5 dagen, met in dit geval *13 Cranio-studenten en dus 3 docenten, intern. We verblijven op een prachtige plek in de bossen bij Doorn, te gast bij het Boswijk Instituut.

Verdeeld over 3 groepen (twee van 4 en één van 5 studenten) word je elke dag behandeld met SER (Somato Emotional Release) door de collega’s in je groepje, vaak dus met 6, 8 of nog meer handen aan je lichaam.

Als je Cranio al eens ervaren weet je hoe de therapie je ondersteunt om te gaan voelen in je lichaam. Dan zijn het 2 handen. Je kunt je voorstellen wat het kan doen als nog veel meer handen je helpen in je lichaam te gaan voelen wat er vastgehouden wordt. Gevoelens van pijn, verdriet, angst, boosheid, teleurstelling, schaamte en schuld die zich vast hebben gezet in je lichaam, worden veel makkelijker bereikbaar met zoveel handen. Dat is best wel spannend. Natuurlijk is het dat. Maar al die handen geven het ook een enorme bedding en zorgen voor veiligheid. Zodat je er, juist daardoor, makkelijker woorden aan kunt geven en het gaat delen. Delen wat je voelt. Waar het gevoel ontstaan is. Wat het met je gedaan heeft. Wat je gemist hebt daarin. Waar je naar verlangde. Wat er nu nog nodig is in dat thema.

Deze processen, elke dag weer opnieuw, zorgen voor enorm veel verdieping in je eigen thema’s. Het geeft ruimte, opluchting, blijdschap, ontroering, mildheid en nog veel meer. ’s Ochtends worden dan alle behandelingen van de dag ervoor nabesproken onder leiding van de docenten.

Oh ja, en het is ook nog eens ontzettend gezellig. Want samen een boodschappenlijstje maken, samen koken en samen eten verbindt ook. Kortom een hele intensieve maar vooral prachtige week.

Voor ons als docenten is het een groot cadeau deze week te begeleiden. Samen met Catharina en Steph was het ook voor ons een onvergetelijke week. Onze taak? Veiligheid bieden, iedereen echt zien, extra verdieping geven als het nodig is in de processen (en dat doen we heel graag en vaak).

Ik heb nu zoveel woorden gebruikt om de Advanced te beschrijven en toch beschrijft het nog steeds niet helemaal wat deze module met je doet.

Misschien doen de woorden van de studenten dat wel:

“Met een hoofd vol nieuwe inzichten, een hart dat geraakt én geïnspireerd is, en met nieuwe, helende liedjes en klanken ben ik naar huis teruggekeerd. Maar meer dan dat… Deze reis heeft me geholpen om écht thuis te komen in mijn eigen lijf, en heeft daarmee mijn leven op een ongekende manier verrijkt.”

“Wat een week! Om nooit meer te vergeten en in mijn hart te koesteren. Prachtige mensen, mooie processen, diep gevoeld, gehuild ook zo veel gelachen. Cranio zit nog dieper in mijn hart, een prachtig vak is het en de kracht van samen was zo voelbaar.”

“Zelden zoveel gelachen én gehuild in 5 dagen.”

“Nooit gedacht en nooit verwacht. Zo bijzonder! Ik heb er geen woorden voor. Dankbaar voor de deskundige begeleiding en nabijheid.”

“Het was een prachtige week.”

Maarten Slutter

*normaal gesproken heeft de Advanced 10 deelnemers verdeeld over twee groepen van 5. Onder leiding van tenminste 1 docent en een docent in opleiding of ervaren assistent.

Terug naar blog