Op maandag 3 oktober waren we erbij op het congres ‘Traumasporen’ van Bessel van der Kolk, georganiseerd door uitgeverij Mens! naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van zijn boek ‘The body keeps the score’. Het was een bijzonder inspirerend congres niet in het minst door de manier waarop Bessel (van oorsprong Nederlander, maar al sinds zijn 18e woonachtig in de VS) op een luchtige, gemakkelijke en soms humoristische manier zijn enorme vakkennis en ervaring in het werken met trauma liet zien.
Vanaf zijn barkruk achter zijn laptop liet hij onderzoeksgegevens en ideeën zien, die hij afwisselde met filmpjes over de manier waarop hij behandelt en wat hechting doet met mensen. Zijn congres was, zoals we van hem kennen een enorm pleidooi voor het werken met het lijf. In een stuk theorie weet hij droge materie zoals neuropsychologie heel praktisch te maken door de belangrijke hersencentra, die samenhangen met angst en trauma, namen te geven als de ’timekeeper’ en de ‘smokedetector’. Hij maakt duidelijk hoe praten niet helpt, maar het lijf benaderen via body language wel. Bessel: “Touch is our most elemental saving. Every time after a disaster people touch, hug and cuddle each other”. Het was dan ook geen verrassing zijn enthousiasme voor craniosacraal therapie te horen, als de therapie die juist gebruik maakt van body language, een therapie die praten en aanraken combineert en zo de client mindfullness in het lijf kan aanleren en van daaruit via regulatie in het lijf kan werken met de gevolgen van een trauma. Bessel: “People remember trauma by sounds, images or smells, so by their senses not by sentences”.
Zijn 10 minuten durende filmpje over hoe hij een vrouw behandelt na een auto-ongeluk, waarin ze het gevoel had gehad dat ze het niet zou overleven, was voor ons craniosacraal therapeuten herkenbaar als een prachtige somato-emotional release zonder aanraken.
Het boek ‘Traumasporen’ is een aanrader voor elke craniosacraal therapeut!