Docenten

Ton Bottema

Vakkundig

In 1968 begon ik met de opleiding fysiotherapie. Op zoek naar meer ingangen en meer handvatten volgde ik de opleiding manuele therapie, methode van der Bijl. Ik was blij met beide opleidingen en de zoektocht was nog niet voorbij. In 1983 startte ik met de opleiding Osteopathie en ronde die in 1988 af. Tijdens de opleiding Osteopathie kwamen wij via Robert Becue, docent Craniale Osteopathie, in aanraking met de CranioSacraal Therapie en het werk van John Upledger. Het was fascinerend wat Robert ons met zijn handen liet voelen. Dat wilde ik ook leren. Samen met Sanno Visser ging ik in augustus 1988 naar de CST II cursus in New York.

Een droom kwam uit.

Op de terugvlucht naar Nederland had ik voor het eerst een enorme rust in mijn buik. Het gevoel ik heb gevonden was ik al jaren aan het zoeken. Met aanraken iemand aan raken, werken vanuit het hart en zelf ook geraakt worden als iemand mij aanraakt. In sneltreinvaart volgden Sanno en ik de cursussen SER I en II op Hawaï. We sloten in mei 1989 in Florida de opleiding af met de Advanced. Het was heel bijzonder om Dr. John Upledger te ontmoeten en van hem les te krijgen, direct van de bron.

Wat volgde was, dat John ons vroeg om vaker naar Florida te komen om opgeleid te worden tot docent. Ik had niet het gevoel, dat lesgeven iets voor mij zou zijn. Maar ik wilde het graag vanuit eerste hand leren. We zijn heel vaak naar Florida gevlogen om door John Upledger getraind te worden om les te geven. We hebben veel van zijn passie en energie kunnen meenemen en zijn handen kunnen voelen.

Bevlogen

En met alles wat ik gedaan had in mijn rugzak was dit een droom, die ik nooit had durven dromen en die werkelijkheid is geworden. Het heeft mij enorm veranderd, zowel als therapeut als ook als persoon. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik ben met heel veel passie en liefde gaan lesgeven en behandelen. Het is zo mooi om harten te openen en mensen begeleiden, zodat ze weer lekkerder in hun vel zitten.

Sinds 1990 geef ik met heel veel plezier les. Van de CST I tot met de Advanced II. Daarnaast heb ik ook jarenlang Cranio kindercursussen gegeven. Mijn grote passie in het behandelen van baby’s en kinderen kon ik daarin kwijt en overbrengen. Het behandelen van baby’s en kinderen is nog steeds mijn passie en deel van mijn dagelijks werk.
Ik heb mij in al die jaren in vele vormen van emotioneel begeleiden verdiept. Ik heb de Intensive cursus en samen met Aafke Beltman de Dialogica cursus ontwikkeld. Deze laatste cursus is een vast deel van ons curriculum en was ook één van mijn dromen.
Ik werk nu al meer dan veertig jaar, waarvan een groot deel in onze praktijk in Zevenaar, waar ik recentelijk gestopt ben i.v.m. mijn pensioen, en al 27 jaar als leraar van het Upledger Instituut. Dankbaar dat ik samen met Paul, Maarten, Aad, Sanno, Jan, Ko en Annick in 1989 de start van het Upledger Instituut mocht maken en dat ik nu al jaren samen met Annick, Monique, Hans, Maarten, Renée en Karin de weg verder mag vervolgen.

Hans Huikeshoven

Vakkundig

In 1971 studeerde ik af af als fysiotherapeut. Ik heb tot 2011 een gecombineerde baan gehad, deels in de 1e en deels in de 2e lijn. Gedurende mijn carrière heb ik diverse andere opleidingen gevolgd, zoals manuele therapie, methode van der Bijl, arthropraxie, methode Quaadvliet en craniosacraal therapie. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest dat ik steeds les heb gehad van de grondleggers van de diverse methodes. Zo heb ik ook tijdens mijn opleiding tot craniosacraal therapeut, diverse modules onder leiding van John Upledger zelf gevolgd. Hij heeft me zeer geïnspireerd. Tot op heden pluk ik daar de vruchten van in mijn praktijk.

In 2011 ben ik gestopt met mijn werkzaamheden in het ziekenhuis. Tot 2023 heb ik in mijn eigen praktijk in een van de gebouwen van het vroegere Wilhelmina Gasthuis gewerkt in Amsterdam. Nu heb ik nog een hele kleine praktijk in Alkmaar. Daarnaast ben ik zowel nationaal als internationaal docent op alle niveaus van de craniosacraal therapie.

Bevlogen

Wie mij had verteld – in de periode dat ik als fysiotherapeut en manueel therapeut werkte – dat ik ooit docent zou worden had ik voor gek verklaard. In de veronderstelling een nieuwe behandeltechniek te leren ben ik met craniosacraal therapie begonnen. Gedurende de opleiding ging het echter ook steeds meer over mij als persoon. Ik leerde mijn eigen “sores” kennen en de achtergrond van mijn motivatie om anderen te helpen. Dat heeft me zoveel gebracht dat ik dit nu met veel enthousiasme als docent ook aan anderen overdraag. Daarin heb ik veel steun ervaren van de docenten van het eerste uur, zoals Ton Bottema, Sanno Visser en Maarten Prakken. Als docent hoor ik vaak terug dat de persoonlijke ontwikkeling, die veel studenten tijdens de opleiding doormaken, als bijzonder en waardevol wordt ervaren. Dat is iets wat ik jou ook van harte gun.

Maarten Slutter, docent opleiding craniosacraal therapie Upledger

Maarten Slutter

Vakkundig

In 1991 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Academie voor Fysiotherapie Arnhem. Mijn afstudeerscriptie had als titel; ‘De fysiotherapeut als praatpaal – over de psychosociale aspecten binnen de fysiotherapie’.. Na mijn studie fysiotherapie heb ik o.a. Manuele Therapie en Bobath therapie (NDT) gestudeerd.
Sinds 2004 ben ik gecertificeerd craniosacraal therapeut, inmiddels met aantekening in de pediatrie. Sinds 2008 ben ik ook docent craniosacraal therapie aan het UIN. Ik ben bevoegd tot het geven van vrijwel alle cursussen binnen de opleiding. Je komt mij dus regelmatig tegen. Tevens verzorg ik de PR binnen de organisatie. Ik ben projectleider van het project ‘Aanraken doe je zo’.
Ik heb een zelfstandige praktijk voor craniosacraal therapie in Huissen. Daarnaast werk ik in Duitsland als fysio/manueel therapeut en craniosacraal therapeut.

Bevlogen

Craniosacraal therapie is mijn grote passie. Al tijdens mijn studie liep ik tegen de beperkingen van het vak fysiotherapie aan. Vragen als; hoe kan het dat lichamelijke klachten na een aantal weken steeds weer terug komen? Hoe kan het dat iemand met een te verwerken verlies, lichamelijke klachten ontwikkeld? En waarom krijgt de ene persoon dat wel en de andere niet? Pas tijdens het volgen van de opleiding craniosacraal therapie kreeg ik antwoorden op mijn vragen. Daarnaast ben ik ontzettend dankbaar dat de opleiding mij, letterlijk, een stem heeft gegeven. Ik heb me ontwikkeld van een ‘onzichtbare’ student tot iemand die met ontzettend veel plezier, enthousiasme en passie deze prachtige therapie als docent doorgeeft. Het liefste wat ik doe is jou in mijn enthousiasme en passie meenemen in de craniosacraal therapie. Dan kun jij je ook ontwikkelen tot een completere therapeut en een rijker mens.

Catharina van Deelen-Wortman

Vakkundig

Mijn loopbaan begon ik in 1987 als fysiotherapeut. Jarenlang werkte ik als fysiotherapeut in verpleeghuis en ziekenhuis. Het werken met mensen nodigde uit tot meer. Na mijn opleiding acupunctuur kwam ik in 1989 in contact met de Cranio. Ik was meteen geraakt door het enthousiasme van twee grondleggers van het UIN, Ton en Paul. Hun eerste cursussen volgde ik in Nederland. Het was fantastisch om mijn Advanced uiteindelijk in 1995 in Florida bij John Upledger te kunnen doen. Daar heb ik ook 2 weken mee mogen werken in het Brain and Spinal Cord Centre. Vanaf dat moment heb ik besloten mijn hart te volgen en heb ik een eigen praktijk voor craniosacraal therapie. Altijd op zoek naar nog meer antwoorden op mijn vragen, rondde ik een vijfjarige opleiding bij Gert Groot Landeweer af in de integratieve psychotherapie in 2004. In 2014 rondde ik de opleiding tot ervaringsgericht supervisor af met een eindscriptie over ‘Projectieve identificatie’.
Sinds 2015 werk ik als docent en supervisor bij het Upledger Instituut, waar ik mijn passie in het lesgeven vorm kan geven. Daarnaast geef ik opleidingssupervisie binnen het reguliere HBO. Samen met Renée van Steenderen ontwikkelde ik de masterclasses ‘Trauma en regulatie’, ‘Emotieregulatie’ en ‘Hechting’. Achter de schermen houd ik me bezig met organisatorische taken rondom onderwijsontwikkeling en accreditatie.
Je kunt mij treffen in bijna alle cursussen van de opleiding en in de masterclasses Intervisie, Trauma & regulatie, Binding en Hechting. Daarnaast ben ik opleidingssupervisor binnen de opleiding.
Ik heb een eigen zelfstandige praktijk ‘In-essentie’ in Velp (Gld). Daarnaast werk ik als opleidingssupervisor bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN).

Bevlogen

Het werken met mensen vind ik heerlijk. In de loop van de jaren ben ik steeds meer van behandelen naar begeleiden gegaan. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens zijn eigen kracht heeft. Als mensen daar niet (meer) goed bij kunnen, help ik ze graag om die (weer) te vinden. Zelf heb ik mijn eigen kracht ook in de verbinding met anderen gevonden. Heerlijk vind ik het om die rijkdom over te mogen dragen. Ik geniet als mensen hun eigen antwoorden vinden of dat nou binnen de CST, de supervisie of in het lesgeven is. Als mensen vanuit hun eigen levenskracht en passie tot bloei kunnen komen, wordt de wereld daar weer een stukje mooier van. Mijn passie voor boeken en kennis, mijn nieuwsgierigheid en het altijd ‘precies het naadje van de kous’ willen weten, zet ik in voor het instituut in het ontwikkelen van onderwijs en het verder onderbouwen van de CST. Mijn eigen ontwikkelingsproces waarin ik de stap heb gezet van doen en presteren naar zijn en voelen heeft me ertoe gebracht mijn roepnaam Karin los te laten en mijn oorspronkelijke geboortenaam te gaan dragen: Catharina. Het brengt me rust en verdieping. Het is een belangijke stap in mijn leven die ik met hulp van de cranio heb kunnen zetten. Ik voel me nu welkom en gedragen. Ik verheug me er op ook jou te ontmoeten op je levens- en ontwikkelingsweg en daarin een klein stukje met je mee te kunnen lopen.

Laurent van der Kraats, docent opleiding craniosacraal therapie Upledger

Laurent van der Kraats

Vakkundig

In 1999 heb ik mijn diploma fysiotherapie behaald en daarna 8 jaar als fysiotherapeut gewerkt. Aansluitend ben ik ruim 10 jaar actief geweest op het gebied van duurzame inzetbaarheid en fysieke belastbaarheid van werknemers. Sinds 2018 ben ik fulltime craniosacraal therapeut met nog een beetje fysiotherapie werkzaamheden daarbij.
Ik ben in 2003 gestart met de craniosacraal opleiding bij Upledger. Na die eerste 4 dagen in december heeft cranio me nooit meer echt los gelaten. Door een carrière kans heb ik een ander beroep gehad gedurende ruim 10 jaar.
Tijdens deze jaren ben ik toch regelmatig teruggekeerd naar de cranio opleiding en heb zelfs een opleiding paarden craniosacraal therapie afgerond. Mijn opleiding tot craniosacraal therapeut heb ik eind 2019 afgerond.

Momenteel ben ik drie dagen per week bezig mjn eigen praktijk in Aadorp (Overijssel) op te bouwen. De andere 2 dagen werk in een multidisciplinaire praktijk in Bilthoven. In Bilthoven is er een mooie samenwerking met collega’s uit de psychologie, hapto, acupunctuur, fysio en meer. Hierdoor kunnen cliënten met complexe problematiek goed geholpen worden.

In de zomer van 2021 ben ik gestart als docent in opleiding cranio bij Upledger.

Bevlogen

Tja, hoe beschrijf ik mijn passie voor dit vak,….?

Met fysiotherapie heb ik vaker het gevoel een symptoom te behandelen. Als craniosacraal therapeut heb ik de vaardigheden, gereedschappen (aangeleerd gekregen) en mogelijkheid om met de cliënt op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten of het probleem. Om dat te mogen en te kunnen is er vaak een ander soort ontmoeting. Dat gaat voor mij over wat er werkelijk speelt. Niet over symptomen of aangeleerde gedragingen of sociaal wenselijk gedrag. Soms kan dat zonder gesproken woorden gewoon in het lichaam plaatsvinden. Soms zijn woorden juist nodig om emoties en ervaringen van de bedekking te ontdoen. Echter de schoonheid, kracht en kwetsbaarheid wanneer iemand zichzelf echt ontmoet blijf ik nog steeds zo mooi en bijzonder vinden. En als ik daarmee dan ook nog iemand een stap verder kan helpen naar minder klachten en/of een gelukkiger leven….
Hoe mooi is dat!

De tekst kan geen recht doen aan de kracht en ontroering die ik ervaar bij het uitoefenen van mijn passie. Het daarbij voelen van de ongekende complexiteit van het lichaam en/of de eenvoud van een inzicht dat een klant opdoet in die ontmoeting? Bijna magische ervaringen.

Cranio heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik gun dat iedereen, en meer. Kom en ervaar zelf….

Aafke Beltman, docent opleiding craniosacraal therapie Upledger

Aafke Beltman

Vakkundig

Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeut en osteopaat heb ik duidelijk affiniteit met lichaamsgericht en ervaringsgericht werken in de therapeutische setting. Ik heb inmiddels een ruime en rijke ervaring met het geven van therapie, zowel individueel als in groepen en met het opleiden van therapeuten. Tot 1 januari 2016 was ik mede-eigenaar van het Boswijk Instituut voor Therapie en Opleiding. Het diepe vertrouwen dat het lijf het ‘weet’ wat onze cognitie tracht te verbloemen én de grondslagen van het boeddhisme, zijn voor mij een voortdurende inspiratie om in relatie te blijven met het leven van alledag, met mezelf en met mijn werk als therapeut. Ik werk met respect en met wezenlijke betrokkenheid om je de veiligheid te bieden die nodig is voor je therapeutische proces. Verder ben ik gastdocent bij het Upledger Instituut en gastdocent bij de nascholingsopleiding voor Osteopaten Panta Rhei. Ik geef een workshop over hechting, met betrekking tot de dynamiek van bindings- en verlatingsangst. Tevens werk ik freelance bij het Boswijk Instituut voor Transpersoonlijke therapie en opleiding. Hier werk ik zowel als therapeut, als opleider en als supervisor. Ik heb een eigen praktijk voor therapie en supervisie in Driebergen.

Bevlogen

Samen met Ton heb ik de de module ‘Dialogica’ ontwikkelt en die geven we inmiddels alweer heel wat jaren. Voor mij is een professionele manier van écht luisteren steun bieden. Het brengt verdieping en geeft inzicht in de onderliggende beweging die heeft geleid tot het punt waar je nu staat. In de Dialogica werken we met diep ingesleten patronen en gewoonten die inmiddels niet meer functioneel zijn. Je leert ze te ontmaskeren en te tackelen. Daarnaast geef ik de masterclasses ‘Binding’ en ‘Hechting’.Vanuit mijn ervaring, zowel in therapie als in docentschap ga ik graag met jou in de ontmoeting.

Cathy Goeman

Vakkundig

In 2004 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeute. Ik ben in loondienst bij een particuliere praktijk gaan werken. Deze praktijk was gesitueerd in een zorginstelling in een achterstandswijk. Hierdoor was er een zeer gevariëerd aanbod aan cliënten. Wat mij daarin opviel was dat verschillende culturen anders omgaan met pijn en klachten.
Vele nascholingen heb ik gevolgd over dit onderwerp, om mij te verdiepen in de psychologische component van de klacht.
Daarnaast werkte mijn eigen lijf niet altijd mee. Vaak had ik last van mijn handen. Dry needling bleek de oplossing hiervoor. Zowel voor mij, als voor mijn cliënten, want vele myogene (spier) gerelateerde klachten reageren goed op deze behandelvorm.
Door mijn affiniteit met ook de psychologische kant van een klacht, kreeg ik steeds meer cliënten met chronische pijnklachten en/of een chronische aandoening onder behandeling.

Bevlogen

Al zo lang als ik mij kan herinneren ben ik anders. Inmiddels weet ik, dat wat mij anders maakt, is dat ik goed kan voelen. In mijn jonge jaren was dit goed kunnen voelen niet altijd een zegen. Ik voelde mij vaak buiten de groep staan, ik voelde mij vaak eenzaam. De wereld begreep mij niet en de wereld reageerde vaak zo raar op mij. Ik heb mij aangepast om niet zo op te vallen en ben meegegaan in de stroom van de maatschappij.
Voor mijn beroep ben ik fysiotherapeut geworden. Een vak dat mij goed ligt, ik ben zeer geïnteresseerd in hoe de natuur werkt, natuurkunde, scheikunde en biologie zijn mijn lievelingsvakken. Bij het functioneren van het lichaam komen al deze aspecten aan bod.
In mijn werk als fysiotherapeut heb ik vaak de opmerking gekregen: “Wat doe jij anders dan jouw collega’s? Het lijkt of jouw behandeling dieper werkt.”
Op dat moment is Cranio op mijn pad gekomen. Het was thuiskomen. Thuiskomen in de wereld en in mijzelf. Dit is wie ik ben, dit is wat ik doe en dit is wat ik kan. Met mijn gevoel mensen begeleiden bij het ontrafelen van hun fysieke, mentale en energetische problemen. Doordringen tot de oorzaak, in een tempo wat past. Zodat er een blijvende verandering ontstaat, die verankerd wordt in de persoon.
Zo mooi om getuige te mogen zijn van dit proces, de persoonlijke groei en dat ik zelf steeds maar weer bezig mag zijn met mijn eigen groei en ontwikkeling.
Bij Upledger zet ik voor mijzelf nu de volgende stap in die groei, mijn kennis en kunde overbrengen op de volgende generatie. Mensen deel maken van dit mooie beroep. Ik ben in opleiding voor het geven van de modules, CST I en II en wie weet wat allemaal nog meer.
Hopelijk tot snel bij Upledger.

Jan van Duschoten, gastdocent DSM 5 opleiding craniosacraal therapie Upledger

Jan van Dusschoten

Vakkundig

Ik ben nu ruim 35 jaar werkzaam in de GGZ, en heb in die jaren verschillende opleidingen gedaan en in functies met grote diversiteit gewerkt. Ooit ben ik als Psychiatrisch verpleegkundige en Maatschappelijk werker begonnen in de psychiatrische zorg, maar na omzwervingen bij o.a. een arbodienst, een therapeutische gemeenschap voor jongeren, een opnameafdeling en zelfs werkzaamheden in een gevangenis, werk ik sinds 20 jaar met mijn partner in mijn eigen praktijk voor Psychotherapie, Relatietherapie, Coaching en Supervisie in Utrecht. Ik ben erkend Gestalttherapeut, Existentieel therapeut en Mastercoach bij het Nobco. Naast de volle praktijk geef ik sinds 2007 les en trainingen aan het Kempler Instituut, een Systeemgerichte Gestalttherapieopleiding in Nederland en in Slovenië.

Bevlogen

Het is pas kort geleden dat ik kennis maakte met Craniosacraal therapie, en ik ben erg enthousiast over de mogelijkheden van deze therapie. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de onlosmakelijke verbinding tussen lichaam en geest, maar had nog weinig handvaten om hier echt iets mee te kunnen. De schoonheid en effectiviteit van de behandelingen hebben indruk op me gemaakt. Dat ik tegelijkertijd als docent kan gaan werken aan het Upledger instituut maakt het alleen maar leuker. Ik ben altijd erg geboeid geweest door Diagnostiek, en heb daar binnen verschillende organisaties les in gegeven. Diagnostiek is voor mij wel wat anders dan mensen in vakjes stoppen. Ik zie het vooral als een ondersteuning om de client beter te leren begrijpen en zicht te krijgen op de onder de klachten liggende problematiek, en ook als richtingaanwijzer voor hoe het herstel of groeiproces zich verder kan ontwikkelen. Daarnaast ben ik enorm geboeid door de ontwikkelingsprocessen die mensen in hun vroege jeugd meemaken, en de invloed daarop in hun volwassen leven.

Liesbeth Schroen, docent praktijkvoering Upledger craniosacraal therapie

Liesbeth Schroen

Vakkundig

Sinds 2004 werk ik in mijn praktijk voor natuurgeneeskunde Sound and Silence, waarbij cranio mijn hoofdwerkvorm werd vanaf 2011. Naast cranio ben ik geschoold in kinesiologie, neurofeedback training, chakra evolutie therapie, harp therapie, Pansori Living Sound, Reiki en Sjamanisme. Daarnaast heb ik ervaring in het lesgeven middels Reiki, chakra cursussen, therapeutische vorming in de opleiding tot therapeutisch harpspeler (IHTP).

Naast het werken in de praktijk heb ik me in het verleden ingezet bij de VBAG beroepsvereniging als visiteur. Later werd ik voorzitter van de NCSV, waar ik me heb ingezet om de toenmalige 3 cranio verenigingen samen te brengen in 1 cranio vereniging: Cranio Nederland.

Door mijn brede scholing en ervaring deel ik graag mijn kennis en wijsheid met collega’s, studenten. Vandaar dat ik zowel bij het Upledger Instituut als bij de PCSA als docent werkzaam ben. Bij beide scholen geef ik de dag over Praktijkvoering en beroepsethiek. Bij de PCSA ook de module Cranio en de chakra’s: de energetische anatomie van de mens.

Bevlogen

Dankbaar ben ik voor de diepe vrede en stilte van cranio, de stem van binnen en de klanken als scheppende krachten; zij zijn de vleugels van mijn werk.

Sanne Franssen

Vakkundig

Na mijn middelbare school stond ik voor de keuze: Business school of Toegepaste psychologie. Ik heb voor de psychologie gekozen en dit verdiept en verbreed met vele andere studies zoals natuurgeneeskunde, NLP, EFT en meditatietechnieken. Ook heb ik een maand in de jungle van Bali doorgebracht in meditatie.
Na een tijd mijn eigen praktijk en trainingsbureau gehad te hebben, trok het business stuk me weer aan. Dit resulteerde in een nieuwe ronde van opleidingen (I love it!)

Bevlogen

Ik vind het heerlijk om deze twee verschillende werelden te combineren tot een krachtig geheel. Ik geloof dat het ondernemerschap een diepe, persoonlijke reis kan zijn die je enorm kan uitdagen op meerdere vlakken. Als je zichtbaar wilt worden met je praktijk, word je immers zichtbaar als mens. Ik werk graag met jullie aan je online zichtbaarheid door te werken aan marketing, mindset en purpose op een nieuwe, zuivere en passende manier. Op deze manier zet je je praktijk de wereld in vanuit eenheid en authenticiteit. Hoe mooi is het dat je in je business puur jezelf kunt zijn en juist daarmee grootse impact voor jouw klanten hebt?

Thomas Rasmussen

Thomas Rasmussen

Vakkundig

Thomas heeft een graad in de medische wetenschappen en heeft daarin gewerkt en onderzoek gedaan naar evidence based medicine sinds 1994. Daarnaast heeft hij een brede wetenschappelijke achtergrond in de chemie, biochemie en biologie. Thomas doet momenteel onderzoek naar het craniosacraal ritme. Daarnaast is hij directeur van het Deense Upledger Instituut en geeft hij CST modules, waaronder de CST 1 en 2 en The Brain Speaks 1 voor het Upledger Institute. Thomas heeft zijn eigen prive praktijk (Clinic for Manuel Medicine).

Michelle van Aken - de la Bije, docent kindercursus craniosacraal therapie

Michelle van Aken-de la Bije

Vakkundig

In 1991 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut aan de Academie voor Fysiotherapie in Den Haag. Mijn afstudeerscriptie had als titel; ‘Haptonomie zo oud als de mensheid’. Na mijn studie fysiotherapie heb ik geworsteld met het moederschap met een baby die 16 uur per dag huilde. Ik heb 15 jaar gewerkt als fysiotherapeut waarvan 13 jaar in het ziekenhuis met twee specialisaties: baby’s en kinderen en neurologie (kinderfysiotherapeut & neurologische geschoold fysiotherapeut). In 1995 ben ik de opleiding pre en post natale zwangerschap begeleiding gaan doen en later heb ik mij bijgeschoold als zwanger fit docent. Vanaf 1995 tot 2007 heb ik via de thuiszorg pre en postnatale zwangerschapsbegeleiding gegeven. In 1996 heb ik de opleiding gevolgd tot Shantala baby massage docent. Ik geef nog steeds babymassage lessen aan groepen in mijn praktijk. In 1998 ben ik gestart met de opleiding CST met de gedachte: dit is een mooie aanvulling, met geen enkele verwachting dat ik ooit als craniosacraal therapeut zou gaan werken.

Het tegendeel is bewezen…..Sinds 2003 ben ik gecertificeerd craniosacraal therapeut, met aantekening in de pediatrie. In 2007 heb besloten om alleen in mijn praktijk te werken als zelfstandig craniosacraal therapeut, ik werk niet meer als kinderfysiotherapeut, maar ben voornamelijk bezig behandelen en het begeleiden van zuigelingen en kinderen tot 16 jaar met behulp van craniosacraal therapie vanuit mijn praktijk in malden.

Ik werk vooral praktijk gericht en mijn eeuwige zoektocht bracht mij bij het Kempler instituut om ervaringsgerichte supervisie te kunnen studeren. In 2014 rondde ik de opleiding tot ervaringsgericht supervisor af met een eindscriptie over ‘Projectieve identificatie’.

Ik ben voorzitter geweest van het UCN en RCN. Beide functies hebben mij veel inzichten gegeven of mijn kwaliteiten en mijn valkuilen.

Bevlogen

Kinderen, baby’s en hun ouders behandelen, begeleiden en helpen met behulp van cranio is mijn grote passie. Ik ben getrouwd en heb twee uitwonende volwassen zonen die voor mij altijd een bron van inspiratie zijn geweest en dat zijn ze nog steeds. Sinds september 2020 ben ik de trotse oma van Kess.

Het mooie aan het werken met baby’s en kinderen vind ik hun enorme levensvreugde, kracht, openheid en kwetsbaarheid. Het werken met kinderen vraagt veel lef en eerlijkheid. Elke dag verbaast mij opnieuw de puurheid waaruit het kind zich laat zien. Dit alles maakt mij een bevlogen en praktisch ingestelde kindertherapeut. Kinderen behandelen betekent voor mij werken vanuit een open hart. Ik stel mezelf open zodat het kind mij kan ontmoeten en zich veilig kan voelen tijdens de behandeling. Hier ligt mijn hart.

Ik wil jullie graag meenemen in mijn passie in het werken met kinderen.

Mark Bloemberg, docent viscerale therapie Barral Instituut Nederland

Mark Bloemberg

Vakkundig

Na mijn fysiotherapie heb ik manuele therapie en mobilisaties van zenuwen, methode Butler gestudeerd. In 2000 ben ik gecertificeerd als craniosacraal therapeut en als visceraal therapeut. Samen met prof. dr. Jekel van van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam heb ik in 2007 een onderzoek gedaan naar abdominale verklevingen. Sinds 2008 ben ik gecertificeerd als docent viscerale therapie. Ik geeft 17 verschillende cursussen viscerale therapie in binnen- en buitenland. Daarnaast heb ik een kindercursus viscerale therie ontwikkeld. Om mijn vakkennis up to date te houden assisteer ik nog steeds 3-4 keer per jaar bij Jean Pierre Barral zelf. Naast het lesgeven heb ik mijn eigen praktijk voor viscerale therapie in Zwanenburg.

Bevlogen

Manuele Viscerale Therapie is mijn passie. Ik blijf daarin druk bezig om mezelf te trainen, te verbeteren en steeds meer kennis te verwerven vooral ook op het gebied van anatomie. Mijn grootste uitdaging is om de mens in zijn geheel te blijven zien en niet alleen in bepaalde delen, want de mens is meer dan de som der delen. Specificiteit is voor mij het sleutelwoord in combinatie met anatomie. Het plaatsen van mijn vingers, duimen op specifieke plekken om zodoende de exact juiste mechanosensoren te prikkelen en zodoende de optimale feedback naar de hersenen te krijgen is voor mij de ultieme uitdaging van de manuele viscerale behandeling. Wij zijn manuele therapeuten, we werken met onze handen, daar zijn we goed in, laten we die dan ook gebruiken. Dat betekent voor mij dus een non-verbale communicatie met het lichaam. We ontvangen met onze handen de boodschappen van het lichaam. We volgen onze handen, we volgen de faciale trek (listening) en laten daarna het lichaam zelf aangeven welke bewegingen de meest optimale zijn om het lichaam in harmonie te brengen. Als therapeut volgen we en moedigen we de beweging die het lichaam aangeeft, alleen maar aan. Het lichaam kiest zelf, niet ik als therapeut. Dat is het mooiste; daardoor is elke patiënt(e) anders, een nieuwe uitdaging of deze nu 0 jaar is of 93 jaar is. Elke keer luister ik naar de boodschappen en ga daarmee aan de gang. Ik volg het lichaam volgen en kan het zo beter in harmonie brengen. Het is zoals Jean-Pierre Barral, de grondlegger van de manuele viscerale therapie zegt: “feel first and think later, then we can do much more then we believe”

Gerard van Kralingen

Vakkundig

Nadat ik in 1996 tijdens mijn stage in aanraking gekomen met Maitland manuele therapie heb ik gezien dat de studie fysiotherapie te beperkt is voor mij, Ik ben afgestudeerd als fysiotherapeut in 1997 en ben meteen gestart met McKenzie en andere vormen van de stroming manual diagnosis and treatment (MDT). Gezien de vele soorten vechtsporten die ik heb gevolgd heb ik een interesse gekregen in de energetische geneeswijzen. Ik heb de  studie acupunctuur gevolgd bij de NAAS en daarnaast veel nascholing in die richting (onder andere verdieping in Chinese kruiden geneeswijze en orthomoleculaire geneeskunde) Naast de electro acupunctuur heb ik een brugprogramma klassieke TCM gevolgd. Via de studie van Cyriax en Mulligan en veel verschillende opleidingen in de fysio- en manueel therapie om een steeds bredere basis te verkrijgen.

Ik ben begonnen met de viscerale therapie met de manual articular upper extremity (MAUE) door Mark Bloemberg. Een van de merkwaardigste dingen die ik gezien heb was de listening methode. Daar heb ik ook voor het eerst gehoord van Jean Pierre Barral. Zijn manier van diagnose stelling door middel van listening is een heel belangrijke reden geweest om meteen in te schrijven voor de lower extremity course (MALE) en er zoveel mogelijk over te leren. Eigenlijk heb ik de manual articulary cursussen veel meer geleerd dan in menig manueel therapeutische scholingen; een heel subtiele maar heel erg effectieve manier om klachten van het bewegingsapparaat te behandelen.

Ik ben 3 maanden naar de eerste cursus die ik heb gedaan naar Ayr in Schotland om les te krijgen van Jean Pierre Barral. Omdat er in Nederland geen cursus op korte termijn werd gegeven ben ik op zoek gegaan naar de start van het VM curriculum. Mijn VM1 was in Tampa Bay, Florida. Ik ben in de loop van de jaren daarna in vele steden in Amerika, Groot Brittannië en Frankrijk geweest om scholing te volgen. Het verschillende malen herhalen van de verschillende cursussen geeft zoveel verdieping en inzicht dat dit echt aan te raden is. Het begeleiden als teaching assistent heeft mij meer inzicht gegeven hoe ik mensen op een andere manier kan benaderen, om elk persoon op eigen niveau te kunnen helpen.

Ingrid Vlemmings, docent en trainer systemisch werk bij Upldger

Ingrid Vlemmings

Vakkundig

Ik ben oorspronkelijk opgeleid als ergotherapeut (1983). En heb ruim 34 jaar gewerkt in de revalidatie met uiteenlopende diagnoses; met name handletsels en later chronische pijn. Vrijwel meteen ben ik de opleiding voor haptotherapie (1989) gaan doen, als welkome aanvulling op mijn expertise als ergotherapeut. Al snel zag ik nl. dat er meer redenen zijn wanneer een hand, een arm of lijf niet beter wordt. Ik zocht in een lichaam de ruimte en uitweg voor gevoel. Ik vind het belangrijk dat alles er mag zijn. En maak gemakkelijk contact, zodanig dat mijn cliënten zich verbinden met dat wat (nodig) is. In 2007 ben ik een opleiding voor verlies- en rouwbegeleiding gaan doen. Hierna ben ik een zelfstandige praktijk gestart in Nieuwegein ‘Leven met gemis’, aanvankelijk gericht op rouw na overlijden maar al gauw werd de doelgroep flink uitgebreid. Zoals ook mijn kennis op gebied van Systemisch opstellingen werk. Op dit gebied heb ik vanaf 2004 tot heden vele workshops, bijscholingen en verdiepende jaaropleidingen gevolgd én gegeven, onder andere bij Inge Land en het Bert Hellinger Instituut.

Na ruim 10 jaar ontwikkeling werd het steeds meer ´leven met dat wat is´ en draagt mijn bedrijf nu sinds 2021 mijn eigen naam. Ik zet immers mezelf in als persoon met al mijn ervaring, kennis en kunde, voor wat nodig is, óm het lijf, het leven en het werk, van mijn cliënten weer te laten stromen.

Bevlogen

Het is het jaar 2003 als ik voor het eerst op mijn eigen plek in de kinderrij sta, in een opstelling over mijn gezin van herkomst. Wat een bijzondere ervaring was dat. Ik ervoer een rust die ik nog nooit gevoeld had.
Het zaadje om meer te willen weten en te ervaren over systemisch opstellingen werk is toen geplant.

Het Systemisch werk heeft mij in eerste instantie als persoon enorm geraakt en veel gebracht en langzamerhand heeft het mijn werk als therapeut zodanig beïnvloed en gevoed, dat ik het één, niet meer zonder het andere, kan zien. Ik integreer het Systemisch Werk en gedachte goed in mijn werk als Haptotherapeut en Verlies- en Rouwtherapeut, als het zich aandient. Het brengt nieuwe lagen uit de geschiedenis van iemands leven in zicht, die weer bijdragen aan oplossingen bij de vragen, moeilijkheden, problemen, pijn of verlangens, waarmee mensen bij mij komen.

We leven niet in het verleden, maar het verleden leeft wél in ons. We kunnen het verleden niet veranderen, of achterwaarts leven, maar het kan wel zijn dat we aan iets gébonden zijn in ons systeem zonder dat we het weten, maar waar we wel last van hebben. Je kunt er zelfs ziek van worden of aan dood gaan.

Systemisch werk geeft een enorme verdieping en ontwikkeling in jezelf en je werk.

Ons leven, ons geluk en onze gezondheid worden beïnvloed door de houding die we, bewust en onbewust, innemen ten opzichte van onze ouders en de familiegeschiedenis.

Het maakt me heel blij dat ik ben gevraagd dit mooie werk nu ook bij Upledger te mogen uitdragen en hoop jou daar te ontmoeten bij een van mijn masterclasses met elk een verschillend thema.

Marc Doomernik

Vakkundig

Sinds 2001 ben ik zelfstandig ondernemer. Daarvoor heb ik 11 jaar ervaring opgedaan in het bedrijfsleven. Ik heb de volgende achtergrond: NLP (trainer), systemisch werken (familie-, organisatie- en structuuropstellingen), Oplossingsgericht werken, coachopleiding, PMA (Progressive Mental Alignment), Shiatsu, trainer TRE (Tension Release Excercises) en Craniosacraal therapie (i.o.), Medische Basiskennis en Psychosociale Basiskennis.

Ik heb een ‘Verfrissende Blik’ op thema’s als persoonlijke effectiviteit, beïnvloeden en (persoonlijk) leiderschap, stress en trauma. Cursisten en cliënten karaktiseren mij als: ‘veel kennis, praktijkgericht, open, eerlijk en integer. Hij is in staat om met lichtheid om te gaan met heftige dingen. Marc is prikkelend, bijdehand, alert, eigenwijs, zorgzaam en iemand met veel humor.’

Bevlogen

Een goede trainer/coach laat ook zijn eigen kwetsbaarheden zien…! In trainings- of coachtrajecten laat ik mij niet leiden door een vast programma, volgorde of methodiek. Afhankelijk van de situatie en de persoon kies ik voor een bepaalde werkwijze. Juist wanneer ik geen vast stramien hoef te volgen, voel ik me als een vis in het water.

Ik heb met name veel geleerd van en over mezelf door anders naar ‘pijn’ te kijken. Vertellen aan anderen waar je last van hebt, waar je je onzeker over voelt of wat je niet prettig vind, heb ik écht moeten leren. Dit is gelukkig veranderd. Tegenwoordig probeer ik juist uit te dragen dat het juist heel krachtig is om je kwetsbaar op te stellen. Ik vind het leuk om met een combinatie van passie, enthousiasme, humor, respect én integriteit, mensen inzichten aan te reiken om zowel zakelijk als privé nóg succesvoller te worden.
Ik doe het nét even anders!

Loes Selten

Vakkundig

Loes is logopedist, gespecialiseerd in stem- en keelklachten. In haar praktijk onderzoekt en behandelt zij mensen met uiteenlopende klachten zoals heesheid, stemvermoeidheid en globussensatie (brok in de keel). Hierbij kan sprake zijn van een organisch component, zoals stemplooiknobbeltjes of poliep. Ook kan er sprake zijn van een functionele component. Dat kan zitten in iemands manier van spreken, de balans tussen belasting en belastbaarheid is zoek of er speelt iets op de achtergrond. Bij het grootste deel van de stem- en keelklachten speelt meer op de achtergrond zoals stress, emotie, gebeurtenissen en oude herinneringen. Het gaat om een verhaal dat gezien en vertelt wil worden. Loes rondde in november 2017 de opleiding tot craniosacraal therapeut af bij Upledger. Zij geeft de masterclass: ‘De stem vertelt’.

Yohanam Arulandu

Yohanam Arulandu

Vakkundig

In 1999 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut. Ondanks het volgen van een aantal specialisaties binnen mijn vakgebied als fysiotherapeut merkte ik op dat er veel dingen niet goed te verklaren waren omtrent het begrip “gezondheid” en “ziek zijn”. Waarom kon de ene patiënt wel goed herstellen en de ander niet? Waarom waren er nog zoveel fysieke pijnen/ klachten niet te verklaren? Doordat ik ben blijven zoeken naar antwoorden, ben ik in aanraking gekomen met acupunctuur. Het bestaan ervan was voor mij bekend, maar nog niet precies hoe het werkte. De filosofie fascineerde mij om de opleiding te gaan volgen. Het was een gevoel van thuiskomen, puzzelstukjes vielen op de juiste plaatsen en ik begon het geheel beter te begrijpen. De opleiding voor acupunctuur heb ik gevolgd bij Qing Bai en heb ik in 2006 afgerond.

Bevlogen

Als  acupuncturist miste ik het fysieke contact met de cliënt en dan heb ik het met name over het bindweefsel. Als fysiotherapeut ben ik gewend om het fysieke lijf aan te raken…” hands on” zoals men het zegt. Het was een zeer aangename ervaring toen ik met craniosacraal therapie in aanraking kwam. Door middel van contact te maken met de cliënt, dus met zijn lijf en zijn fascie, kan ik de cliënt dichter bij zijn of haar gevoel brengen. Door deze aanraking, kon ik nu ook de client meenemen in wat het lijf te vertellen had en wat het nodig had. Craniosacraal therapie gaf mij weer handen en een mooi middel om te verbinden. Het heeft mij in alle opzichten nog meer vrijheid gegeven. Nu geef ik de masterclass: ‘Het verhaal van de organen’, waarin ik cranio therapeuten meeneem in de energetische lading van organen en wat ze te vertellen hebben.

Tino Corver

Vakkundig

In 1982 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut.
Bijna aansluitend volgde ik de opleiding tot manueel therapeut volgens van de Bijl. Dat was eigenlijk mijn eerste kennismaking met een wat meer holistische benadering. Niet de lastplek alleen manipuleren, maar die meenemen in een meer totale behandeling van het hele lichaam. En dan mobilisaties uitvoeren binnen de fysiologische grenzen van het lichaam.
Tegelijkertijd kwam ik in aanraking met de Ademmethode van van Dixhoorn, die zijn promotie onderzoek deed in het ziekenhuis waar ik werkte. Ook hierbij lag het accent op aandacht voor het totale lichaam, met de ademhaling als verbindende factor. Ik heb mijn certificatie in de methode van Van Dixhoorn behaald en heb vele jaren met hem samengewerkt als praktijkdocent voor groepen, zowel voor hartpatienten als voor paramedici.
Via van Dixhoorn kwam ik ook in aanraking met de craniosacraal therapie. Hij vertelde daar zo enthousiast en bevlogen over dat ik dacht ‘dat moet ook wel iets voor mij zijn’. Bij de eerste cursus die in 1990 werd gegeven was ik erbij en de craniosacrale therapie heeft me nooit meer losgelaten.
Door een samenwerkingsverband dat ik had met een tandarts ben ik in 1993 de opleiding tot orofaciaal therapeut gestart en heb die in 1995 afgerond. Ook voor het kaakgebied geldt dat er zelden  een op zich staand probleem is. Vaak geeft het kaakgebied een afspiegeling van de spanningsstaat van het lichaam. Dan is het fijn om zowel een mechanische als een energetische ingang te hebben.
Ik heb 15 jaar bij het Sport Medisch Adviescentrum in Amsterdam gewerkt, ben ruim 20 jaar sportfysio op het hoogste amateurvoetbalnivo geweest en begeleid nu sinds 6 jaar een marathonschaatsploeg. Ook die wat meer prestatieve kant van de fysiotherapie , wat vaker op korte termijneffecten werkend, spreekt mij ter afwisseling zeker aan.
In de loop der tijd heb ik nog een basiscursus NLP gedaan en een stressmanagementcursus bij Eric Peper. Ik geef regelmatig in-company stressmanagementtrainingen.

Bevlogen

In de diversiteit van mijn patiëntenpopulatie is de craniosacraaltherapie de verbindende factor.
Wat ik door de cranio vooral geleerd heb is ‘less is more’. Als fysiotherapeut wil je snel te veel doen voor de patiënt. Vanuit de cranio en de ademtherapie is mij steeds duidelijker geworden dat het vooral gaat om de patiënt ruimte geven om daarin zijn eigen herstelmogelijkheden te (her)vinden. De voorwaarden optimaliseren voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dat betekent ingangen zien te vinden bij de cliënt om verbinding en rust te laten ervaren in het lichaam. Daarbij is de ademhaling een belangrijke factor, evenals aanraking en beweging.
‘Gemak’ en ‘Laten’ zijn daarin essentieel in plaats van ‘Moeite’ en ‘Doen’.
Graag daag ik jullie uit te ervaren hoe je op je gemak letterlijk op adem kunt komen.

Janneke Borghans, docent dementie bij Upledger

Janneke Borghans

Vakkundig

Na mijn studie fysiotherapie (afgestudeerd in 1992) was ik algemeen fysiotherapeut in het Antoniushospital in Kleef. Hierna ben ik elf jaar als algemeen fysiotherapeut verbonden geweest aan een particuliere praktijk voor fysiotherapie in Westervoort en daarna nog een klein jaar in een fysiotherapie praktijk in Malden. Ik behandelde daar patiënten met een grote variëteit aan klachten en gebruikte en combineerde diverse behandelingsmethoden (van Kinesiotaping en Mulligan technieken tot oefentherapie en massage).

Hoewel het werk als fysiotherapeut veel voldoening gaf, bleef ik altijd op zoek naar meer, naar verder. Op zoek naar de onderliggende oorzaak van lichamelijke klachten. Op zoek naar de vraag waarom die eenmaal verholpen klachten ook vaak weer terugkomen. Op zoek naar dát wat mensen innerlijk beweegt ! In mijn fysiotherapeutisch handelen keek ik altijd al naar de mens als geheel en niet alleen naar een lichaam met de een of andere klacht.
Het antwoord op die vraag vond ik in de Craniosacraal Therapie, waarna ik de opleiding ben begonnen.  In november 2009 ben ik gecertificeerd.

Sinds 2010 heb ik een praktijk voor Cranio in Malden en sinds 2013 ben ik niet meer werkzaam als fysiotherapeut. Ook werk ik op locatie met mensen met dementie.

Bevlogen

In 2009 werd ik door verpleeghuisarts (en tevens Craniosacraal therapeute) Sytske van den Broek gevraagd om bij haar in het verpleeghuis te komen kijken of ik met Cranio iets kon betekenen voor één van de bewoners. Ik ben gegaan en mijn grootste passie binnen de Cranio was geboren!

Wat is jouw drijfveer in je werk met mensen met dementie?”, wordt mij geregeld gevraagd. “Hoezo Cranio bij dementie?”.
Daar kan ik kort of lang over zijn: mensen met dementie hebben 24 uur per dag stress. Vanwege hun diagnose dementie, het gevoel van controle verlies en later in het proces stress van oude, veelal nare, herinneringen en bijbehorende emoties. Met Cranio breng ik diepe ontspanning en rust. En al is dat maar één uur (maar meestal langer); het biedt even de ruimte om door te ademen en even te kunnen ZIJN. Opruimen van oude emoties en weer voelen wie jij werkelijk bent. Als Cranio therapeut ben ik ondersteuner en getuige van het dementie proces. En dat doe ik met passie en liefde, want wat krijg ik er ook veel voor terug: een liefdevolle blik, wat meer alertheid, een diepe zucht en diepe, zichtbare ontspanning.

Ik geef regelmatig workshops aan verzorgenden, maar ook in gezondheidscentra, thuiszorgorganisaties en mantelzorgers.
Ik vind het heel belangrijk dat het bekend wordt dat er bij mensen met dementie heel veel nog wèl kan, dat het hoofd het niet meer zo goed doet, maar het hart, de ziel en de intuïtie wel! Met Cranio maak je met dát stuk contact en ik ben iedere keer verwonderd wat er daar gebeurt.

Ellen Aukema

Vakkundig

Sinds 2004 werk ik in mijn eigen praktijk voor psychotherapie en coaching in Rotterdam. Daarvoor heb ik, in totaal 15 jaar als psycholoog en psychotherapeut, in de psychiatrie en in de revalidatie gewerkt. Verder werk ik als freelancer voor het Instituut voor Psychotrauma (IVP) en geef ik les op het Upledger Instituut.

Oorspronkelijk ben ik opgeleid in de Cognitieve Gedragstherapie. Tijdens mijn werk in het revalidatiecentrum, waar opvallend genoeg géén aandacht was voor de lichaamsgerichte therapieën(! ), ben ik mij gaan specialiseren in behandeling van allerhande trauma’s, o.a. mbv EMDR. (Op mijn website www.eaukema.nl kan je hier meer over lezen.). Ik heb level 1 van de opleiding Sensorimotor Psychotherapie (Pat Ogden) afgerond en ben bezig met level 2.

Bevlogen

Mede door het behandelen van trauma’s werd voor mij duidelijk hoe essentieel de combinatie, bottom-up (via het lichaam) en top-down (cognitief), is in de behandeling. Ik werd me steeds meer bewust van het belang van lichaams- en dus ook ervaringsgerichte benadering. Hoe beter ik, bij toepassing van een meer lichaamsgerichte benadering, ging waarnemen en herkennen bij mijn cliënten, des te meer het mijn hinderde dat ik zélf niet goed in staat was om “te voelen wat ik voelde”. In die periode kwam ik in aanraking met craniosacraal therapie én vond ik na een congres, van Bessel van der Kolk, op mijn bureau, de folder van de Masterclass Trauma & Regulatie.

Enthousiast door wat ik heb ervaren bij Trauma en Regulatie 1, ben ik direct doorgegaan naar Binding en Hechting en Trauma en Regulatie 2. Dit heeft mij geholpen om te leren voelen wat ik allemaal kan voelen. Het gaf mij voldoening dat ik theorie, kennis en ervaring met cognitieve- en lichaamsgerichte therapie kon integreren tot een meer complete therapeutische benadering van mijn cliënten. Vervolgens heb ik besloten om met de opleiding tot Sensorimotor Psychotherapie (Pat Ogden) te starten.

Zowel door het behandelen van trauma’s als mijn ontwikkeling op het gebied van de lichaamsgerichte psychotherapie, in combinatie met de snel voortschrijdende wetenschappelijke inzichten o.i.v. Bessel van der Kolk, Dan Siegel, Steven Porges, Bruce Perry en vele anderen, ben ik zodanig geïnspireerd geraakt, dat behalve het integreren en toepassen hiervan in mijn behandelingen, ik deze inzichten ook graag wil delen met andere therapeuten. Dit viel allemaal samen op het moment dat ik vanuit het Upledger Instituut werd benaderd voor uitbreiding van het docententeam t.b.v. de Masterclass Trauma en Regulatie.

Luc van Eupen

Luc van Eupen

Vakkundig

Vanuit de basisopleiding  fysiotherapie in 1984 ben ik dadelijk doorgegroeid naar de osteopathie en de cranio sacraal therapie. Einde jaren negentig werd ik gecertificeerd CST. Ondertussen was ik al aan het lesgeven in de basisopleiding Osteopathie in België en  onder impuls van het UIN stond ik aan de basis van het Upledger Instituut in België. Sinds een tiental jaren ben ik hoofddocent Craniale Osteopathie aan de Osteopathy Academie FICO in Antwerpen en in Warschau aan het MUM FICO. Verder geef ik regelmatig postgraduate vormingen in binnen en buitenland aan fysiotherapeuten, logopedisten, osteopaten, cranio sacraal therapeuten, artsen. Vakinhoudelijk zijn dat veelal TMJ, neonatale pediatrie en  connectieve relationele topics .

Ik werk thuis in onze praktijk OM+ in Olmen en Meerhout, België  samen met mijn dochter Laura, osteopaat, gespecialiseerd in de pediatrie, en nog enkel collega’s osteopathie, fysiotherapie, coaching, logopedie en vroedkunde.

Bevlogen

Na de opleiding osteopathie kwam ik in contact met Sanno, Tom, Maarten, Paul en Aad. De oude kern van het UIN. Wat voor hun een infomomentje was aan het FICO in België, was voor mij een ware eyeopener. Toen besefte ik waarom ik steeds geboeid was door gedrag en om een of andere rede fysiotherapie en osteopathie ben gaan studeren in plaats van ethologie. Cranio gaf me na al die jaren voor het eerst op die dag een gevoel van thuiskomen.  “Verbinding in hands-on” zo zou je het kunnen stellen.  Dit gevoel deel ik graag met jullie in mijn workshops en cursussen.