Craniosacraal therapie is door zijn zachte en luisterende manier van aanraken en van werken met bindweefsel niet gevaarlijk. Het is een bewezen methode die zorgt voor diepe ontspanning en bewustwording van spanning. Door op deze luisterende manier aangeraakt te worden, ga je ervaren hoe je spanning los kunt laten. Je komt in contact met het voelen wat je nodig hebt om dat zo te houden. Cranio reguleert stress. Het is een lichaamsgerichte manier om trauma’s en pijnlijke herinneringen te verwerken en een plekje te geven in je leven.
In dit blog zullen we stilstaan bij hoe cranio werkt en wat het voor jou kan betekenen.
Cranio is een niet gevaarlijke bindweefsel therapie
Craniosacraal therapie (kortweg: cranio) gebruikt het bindweefsel als aangrijpingspunt voor het bevorderen van je zelfherstellend vermogen. Het craniosacraal systeem is een deelsysteem van je lichaam wat bestaat uit de bottige structuren van je hoofd (cranium) en je heiligbeen (sacrum) en het membraansysteem wat deze structuren verbindt: de hersen- en ruggenmergvliezen. Hier bevindt zich je centrale zenuwstelsel met hersenvocht. De vliezen maken deel uit van het geheel aan bindweefsel dat een uitgebreid netwerk vormt van structuren door je hele lijf die andere structuren zoals organen, spieren, botten, zenuwen verbinden, scheiden, ondersteunen, ophangen, vasthechten.
Wat doet bindweefsel?
Bindweefsel is ver-bindend weefsel en wordt ook wel fascie genoemd. Het geeft je je vorm, steun, bescherming en maakt beweging mogelijk of juist onmogelijk als er letsel is. Het verbindt jou met je lichaam. Tegenwoordig weten we dat er maar weinig structuren in ons lichaam zijn die niet behoren tot je bindweefsel.
In je bindweefsel druk je je uit, je beweegt je ermee of je beweegt er omheen als het vast zit. Bindweefsel vormt zich naar hoe jij leeft en hoe jij je uitdrukt. Het draagt herinneringen met zich mee aan eerdere pijn, fysiek en/of emotioneel. Wanneer we dingen meemaken en dat niet kunnen verwerken, verstrakt ons bindweefsel en laat littekens achter, de sporen van de pijnlijke gebeurtenis. De craniosacrale manier van werken met bindweefsel is niet gevaarlijk, het is zacht en luisterend en helpt letsels in het bindweefsel op te lossen.
Maria is een vrouw van 58. Ze komt voor cranio vanwege chronische hoofdpijn en nekpijn. Ze hoopt dat cranio haar verder kan helpen. In haar lichaam voel ik veel spanning in haar nekgebied wat een duidelijke verbinding heeft met haar ademhalingsdiafragma. Het voelt alsof ze al heel lang niet meer echt heeft uitgeademd. Ik begin bij haar diafragma en raak haar daar aan. Mijn handen laat ik versmelten met het weefsel. De spanning is duidelijk, haar diafragma staat strak. Ze krijgt de tijd om in haar lichaam te zakken en ik moedig haar aan om te voelen wat er gebeurt en om de bewegingen die lijken te ontstaan toe te laten en te volgen. Zo volgen we samen een tijdje de bewegingen in haar lichaam. In de stilte blijven we voelen wat er is. Haar lichaam ontspant een beetje.
Dan glinstert er een traan in haar ooghoek die zich voorzichtig een weg baant langs haar neus en aan haar kin blijft hangen, als stil bewijs van haar verdriet. Ze pakt een zakdoekje uit de doos die ik haar aanreik.
We laten het verdriet er een poosje zijn en dan vraag ik wat ze voelt of dat er misschien een beeld in haar opkomt. Dan vertelt ze me over de dozen met lege wijnflessen die ze als 8-jarig meisje elke week voor haar moeder naar de glasbak bracht.
Stress en ontspanning door craniosacraal therapie
In je bindweefsel zitten veel sensoren die trek en druk, warmte, spanning, stress signaleren. Wat ze waarnemen geven ze door aan je brein. De meesten van ons hebben echter geleerd om niet te veel te luisteren naar wat we voelen. We hebben geleerd ons aan te passen, zittend op onze stoel te doen wat er van ons gevraagd wordt. Chronische stress en pijnlijke of traumatische gebeurtenissen zorgen voor meer spanning in het bindweefsel of laten littekenweefsel achter. Niet luisteren naar wat je nodig hebt of waar je grenzen zijn, kan leiden tot stress, ziekte en uitputting. De vele cranio technieken zijn niet gevaarlijk en hebben een positief effect op stress. Ze zorgen voor ontspanning van je weefsel, vermindering van pijn en het weer leren luisteren naar wat de sensoren doorgeven.
Je verleden sijpelt de toekomst in
De aanraking door een cranio therapeut is niet gevaarlijk doordat hij luisterend, volgend, liefdevol en respectvol is. De aanraking biedt tegelijkertijd een warme bedding van veiligheid en vertrouwen. In deze bedding kunnen herinneringen bovenkomen aan pijnlijke gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld: een auto-ongeluk of een val van de trap of de eenzaamheid die Maria in haar kindertijd beleefd heeft.
In dat geval zien we mensen wel eens dezelfde rollende bewegingen maken waarmee ze bijvoorbeeld ook uit hun auto zijn getuimeld of ze kunnen in de verstilling terechtkomen waarmee ze ervaringen uit hun kindertijd opnieuw beleven.
Unwinding
De unwinding begeleiden we met onze handen en we ondersteunen dat met een dialoog, gericht op wat je voelt. Daarvoor gebruiken we open vragen, waarin beelden een belangrijke plek innemen (SomatoEmotional Release). Door de bewustwording van de pijn van toen en de overlevingsmechanismen die dat heeft opgeleverd, kun je nu misschien nieuwe keuzes maken. Zoals het vroeger was, is het nu niet meer. Je kunt het ook anders gaan doen. Immers, als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Zo ontstaat weer innerlijke ruimte om te bewegen. Zowel letterlijk als figuurlijk krijg je weer vrijheid. Je gaat beter leren luisteren naar wat je nodig hebt en waar je grenzen liggen. Je leert om dat te respecteren. Zo kom je dichter bij jezelf. Je kunt meer van jezelf gaan houden. Er worden betere verbindingen gelegd tussen je bindweefsel en je brein. Dat helpt om jezelf gezond te houden en herstel mogelijk te maken. Zo zie je dat craniosacraal therapie volstrekt niet gevaarlijk is.
Craniosacraal therapie is het veilige en effectieve vak van de toekomst
Cranio werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkeld door John Upledger, arts en osteopaat. John was zijn tijd ver vooruit. Met de huidige ontwikkelingen in het onderzoeksveld naar fascie wordt steeds duidelijker dat de zachte, luisterende, diep doorvoelende technieken die we gebruiken voor de fascie in combinatie met een open, luisterende dialoog, waarbij de oplossing uit de cliënt komt, de beste manier is om spanningen in de fascie op te lossen. Aangezien men tegelijkertijd ontdekt dat heel veel ziekten hun oorsprong vinden in de fascie en vaak samengaan met chronische stress, is cranio het vak van de toekomst. Door zowel ontspanning te kunnen brengen in de fascie als het stresssysteem te kunnen aanspreken werken we preventief en kunnen we ondersteunen bij herstel na ziekte.
Een groot deel van de tekst in dit artikel is ook verschenen in het Tijdschrift voor Yoga Internationaal, nummer 3/4, 2023.