Mindfulness en Cranio

Waarom ‘het wonder van mindfulness’ bij het Upledger Instituut op de literatuur lijst staat

Sinds kort staat ‘het wonder van mindfulness’ van Thich Nhat Hanh op onze verplichte literatuurlijst. Daar zijn goede redenen voor.

Mindful aanwezig zijn als therapeut

Waar is je aandacht op het moment dat je dit leest? Bij deze tekst of dwalen je gedachten af naar iets wat je nog moet doen of iets wat al geweest is? Hoe vaak spookt bij jou de vorige behandeling nog door je hoofd en voel je het nog in je lichaam, terwijl een nieuwe cliënt je aandacht verdient? Kortom, kun je je focussen op het hier en nu of zit je met je gedachten al bij de boodschappen die nog gedaan moeten worden? Waarschijnlijk gebeurt dit vaker dan je je bewust bent. Het is niet altijd gemakkelijk om met je aandacht ‘in het moment’ te zijn en te blijven.

Vanaf dag één leren we onze studenten hoe belangrijk het is als therapeut om eerst jezelf te waar te nemen vóór je überhaupt in aanraking gaat met je cliënt. Hoe zit ik op mijn behandelstoel? Hoe voel ik me in mijn lichaam? Kan ik achteroverleunen als therapeut? ‘Gebruik de leuning van je stoel’ is inmiddels een gevleugelde uitspraak binnen het Upledger Instituut.

Thich Nhat Hanh beschrijft in ‘Het wonder van mindfulness’: als je mindful aan het afwassen bent, ben je alleen bezig met de afwas, met het schoonmaken van de pan die je nu in handen hebt en niet met het bestek wat nog op het aanrecht ligt. In een behandeling ben je dus met je aandacht bij de cliënt, met je aandacht bij het thema waar het op dat moment om gaat.

Door aanraking je cliënt uitnodigen mindful naar binnen te gaan

In de zachte aanraking van de Cranio ligt de uitnodiging aan de cliënt om zichzelf bewust te gaan voelen in zijn lichaam. Het is veel gemakkelijker je schouderblad te voelen als daar een hand op ligt. Door de zachte en aanwezige aanraking, kan de cliënt zichzelf beter gaan waarnemen en komt er ook geen weerstand vanuit zijn lichaam. Het nodigt uit om werkelijk naar binnen te gaan. Cranio maakt het gemakkelijker voor de cliënt om echt contact te maken met zichzelf.

Op het moment dat de therapeut mindful, met aandacht, aanwezig kan zijn en de cliënt zichzelf mindful kan gaan voelen heb je een gouden combinatie.

Of zoals John Ruskin zegt: ‘When love and skill work together, expect a masterpiece’.

Terug naar blog