Opleidingssupervisie

Leergang 2-3

In opleidingssupervisie leer je van en met jezelf

Opleidingssupervisie is leuk en interessant. Het is niet leren op een manier waarop je kennis opdoet. Het is vooral leren van en over jezelf. Hoe reageer jij op een bepaalde interactie met je cliënt en waarom doe je dat? Wat heeft dat met jou als persoon en je geschiedenis te maken? En als je dat in de gaten hebt, wat kun je dan doen om het anders te laten verlopen? Supervisie gaat over denken, voelen, willen en handelen. In supervisie leer je reflecteren op jezelf. Je leert om jezelf als persoon te integreren in je beroep. Supervisie is verdeeld over 10 bijeenkomsten ca om de twee weken. Tussen de bijeenkomsten is het de bedoeling dat je proefbehandelingen SER doet. De ervaringen uit je SER behandelingen neem je mee in supervisie. Nieuwe inzichten pas je vervolgens weer toe in de tussenliggende tijd naar de volgende bijeenkomst.

Wat levert het je op?

Het doel van opleidings-supervisie is dat je uiteindelijk je eigen supervisor wordt. Dat betekent dat je in supervisie leert om jezelf te bevragen en te onderzoeken zowel na een behandeling als tijdens een behandeling. De meeste mensen ontdekken dat ze met supervisie op zak veel effectiever therapie geven en ook beter afgestemd zijn op zichzelf en op hun cliënt. Ze hebben zichzelf als professional veel beter leren kennen. Ze weten waar hun blinde vlekken liggen. Ze begrijpen met welke cliënten ze goed kunnen werken en welke ze beter niet kunnen begeleiden. Een supervisietraject levert je persoonlijke en professionele ontwikkeling op die goud waard is.

Voor wie is de opleidings-supervisie?

Voor iedereen die de SER 2 met goed gevolg heeft afgerond. Tussen de SER 2 en de Evaluatie volg je de opleidingssupervisie. Dit doe je naast het oefenen van SER op proefpersonen of cliënten uit je eigen praktijk.

Literatuur die aan bod komt

Investering

Je tijdsinvestering ziet er alsvolgt uit:
Supervisie heb je, zoveel als mogelijk is, in een groep van 3 of 4 supervisanten. Je volgt 10 bijeenkomsten van twee uur gemiddeld om de twee weken. We werken met een aantal supervisoren die verspreid over het land zitten, dus we proberen bij de indeling, zoveel als mogelijk is, rekening te houden met te rijden afstand. Van elke bijeenkomst schrijf je een reflectieverslag. Je brengt ook regelmatig casussen uit je werk in, die in de groep worden besproken. Rond de tijd dat je de SER 2 doet, word je door de supervisie coördinator ingedeeld in een supervisie groep bij een supervisor. Je ontvangt hiervan bericht van het secretariaat.

Je kosteninvestering is € 500 voor het hele traject.