‘Stress te lijf’ met craniosacraal therapie

Bindweefsel en spanning

In de jaren 70 is door Dr. John Upledger, met zijn achtergrond en ervaring als osteopaat een nieuwe therapie ontwikkeld. Met de ontdekking van het craniosacraal ritme ontstond zijn zoektocht en de ontwikkeling van de therapie die hij craniosacraal therapie noemde. De belangrijkste focus van Dr. John Upledger was werken met bindweefsel (fascie). Fascie verbindt alles met elkaar, steunt, reguleert spanning, zorgt voor de vorm van ons lichaam en maakt het ook mogelijk dat organen ten opzichte van elkaar kunnen verglijden, zodat we soepel kunnen bewegen. Bindweefsel kan zich op alle mogelijke manieren aanpassen aan omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan herstel na verwonding. Bindweefsel kan fysieke en emotionele spanning tijdelijk opslaan, reguleren, opvangen en compenseren. Dit gebeurt zonder dat je dat merkt. Als de belasting te groot wordt, of het duurt te lang dan wordt op een gegeven moment de grens bereikt en kunnen zich allerlei klachten ontwikkelen.

‘Aanrakend luisteren’

Een van de belangrijkste talenten van Dr. John was dat hij kon “luisteren” met zijn handen. Deze luisterende manier van aanraken had een verrassend effect. Niet alleen ontstonden er spontane bewegingen in het lichaam van degene met wie hij werkte, wat hij ‘unwinden’ noemde, maar ook bleek dat cliënten door deze aanraking zelf makkelijker in contact kwamen met datgene wat ze nodig hadden om te kunnen helen. Ze konden zichzelf weer voelen en daarmee ook wat er nodig was voor herstel. Op deze wijze werd het zelfgenezend vermogen van cliënten leidraad in zijn behandeling en ondersteunde de therapeut de cliënt om in contact te komen met zijn ‘eigen wijsheid’. Dit luisterend aanraken noemen we ‘versmelten’. De therapeut is in de aanraking aanwezig met al zijn aandacht en met open hart, zonder te willen fixen of te willen oplossen, hoe lastig dit soms ook is.
Dat dit een belangrijke ontwikkeling is geweest die veel mensen aanspreekt en waar veel mensen baat bij hebben vindt zijn bevestiging in het feit dat Upledger Craniosacraal therapie inmiddels in meer dan 75 landen volgens een specifiek lesprogramma wordt onderwezen.

Balans tussen hoofd en lijf

In onze huidige maatschappij worden wij vooral aangesproken op ons cognitieve brein, d.w.z. dat we veel van wat we doen in werk en privéleven benaderen vanuit begrijpen en beredeneren. Vanuit dit begrijpen en redeneren zijn we in staat om veel te ontwikkelen en tot stand te brengen. Wat we daar in toenemende mate echter ook in tegenkomen is dat we minder in contact zijn met hoe we ons voelen bij wat we doen en de signalen die daarbij voelbaar zijn. We nemen de signalen niet meer waar of negeren ze, omdat we in ons hoofd hebben dat er zoveel belangrijks te doen valt. Resultaat daarvan kan zijn dat we bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, spanningsklachten, emotionele onbalans en allerlei, steeds terugkerende lichamelijke klachten, waar geen reguliere medische diagnose aan kan worden gekoppeld. De balans tussen ‘hoofd en lijf’ is zodanig verstoord dat we meer moeite hebben om te functioneren. Je hoort ook cliënten steeds vaker zeggen dat ze “alsmaar in hun hoofd zitten”, als uiting van een gevoel dat er ergens iets niet klopt. Ze voelen dat het belangrijk is om iets te veranderen. De toenemende belangstelling voor mindfullness en meditatie zijn hier een uiting van.
Persoonlijke en werk omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat deze klachten onvoldoende aandacht krijgen, waardoor ze hardnekkig aanwezig blijven en soms steeds verder toenemen tot we echt niet meer verder kunnen. Als we niets veranderen kunnen we ziek worden, hebben geen zin meer in dingen waar we voorheen energie van kregen, zijn uitgeput, worden depressief, of komen bijvoorbeeld in een burn-out terecht. Het hele lijf is dan zo uitgeput en uit balans dat de meest basale prikkels als belastend worden ervaren, minimale inspanning tot overmatige moeheid lijden, ons gevoelsleven een achtbaan is geworden of dat we juist – uit bescherming – weinig emoties meer kunnen voelen.

Herstel

Doel van de behandeling Craniosacraal therapie is om het herstel van de balans tussen hoofd en lijf, of tussen denken en voelen te ondersteunen.
Niet door iets te ‘doen’, maar door te beginnen met te voelen hoe het nu eigenlijk is van binnen.
De zachte aanraking die daarbij wordt gebruikt komt tijdens de basiscursus cranio uitgebreid aan de orde, zodat je zelf ook kunt beleven wat cranio voor jou kan betekenen als mens of als professional.

Terug naar blog