Viscerale therapie is een fascie therapie (bindweefsel therapie)

De grondlegger van de viscerale therapie, Jean Pierre Barral, stelt dat meer dan 95% van de klachten over het bewegingsapparaat ontstaan door stoornissen in de fascie rondom de inwendige organen. Het viscerale systeem is neurologisch en mechanisch sterk verbonden met het gehele bewegingsapparaat.

Viscerale therapie ziet leven als bewegen

Tijdens activiteiten zoals wandelen en bukken, moeten de fasciale weefsels rondom de inwendige organen ten opzichte van elkaar en hun omgeving (het musculoskeletaal systeem) kunnen bewegen en glijden. Deze relatie blijft stabiel, ook al maakt je lichaam een eindeloze variatie aan bewegingen. Als een orgaan niet optimaal kan bewegen – ten gevolge van infecties, ontstekingen, verklevingen, abnormale spanning of verplaatsing – dan zal het andere organen en lichaamsstructuren ongunstig beïnvloeden. Deze disbalans zal in eerste instantie restricties en chronische irritatie in het musculoskeletale systeem creëren. Zo ontstaat er zogeheten ‘referred pain’. Uitstralende pijn is pijn op een andere plek dan de aandoening, zoals bijvoorbeeld schouder- en arm pijn links bij een hartaanval. Op de lange termijn kunnen er ook klachten ontstaan van de organen zelf, zoals obstipatie, maagzuur, et cetera. Referred pain is uitstekend te behandelen met viscerale therapie.

Jonge vrouw, 23 jaar, heeft pijn in haar linker boven rug net onder het schouderblad en dan meer naar de zijkant toe. Volgens haar neigt het naar zenuwpijn. De klachten zijn 4 jaar geleden begonnen door het werken in de horeca. De klachten worden steeds heftiger. ’s Nachts heeft ze geen pijn, liggen verminderd de pijn. Gedurende de dag neemt de pijn toe. Ze heeft van alles geprobeerd: fysiotherapie, manuele therapie, chiropractor, weer terug naar een fysio, in het ziekenhuis, maar niets hielp. In haar jonge jaren heeft ze een nierbekkenontsteking gehad.

Visceraal Onderzoek: General Listening gaat duidelijk naar links onder, linker nier en zelfs helemaal door tot in haar been, naar haar voet. Haar hele linkerkant (knie, heup, bekken, ribben, schouder en nek) is fasciaal stugger, haar linkerbeen korter, haar enkel en voet zijn beperkt links. Local Listening laat een duidelijke fasciale trek zien naar haar linker nier, ureter links en de blaas. Er is ook een lokale restrictie op costovertebraal 7 (gewricht tussen rib en wervel).

Met specifieke viscerale technieken behandel ik de fascia rondom haar linker nier, ureter en blaas. Ik maak haar linker enkel en voet vrij en behandel het costovertebrale gewricht. Na de behandeling was de gehele fasciale linkerkant van haar lichaam helemaal vrij. Na drie behandelingen was ze volledig klachtenvrij.

Viscerale therapie adresseert het probleem waar het zit

Viscerale therapie is dus een fascie therapie. Het is een therapie die werkt met gerichte manuele technieken die het probleem adresseren waar het zit. Een mooi voorbeeld hiervan is het olielampje dat gaat branden in de auto. Het heeft weinig zin om het lampje te repareren. Je zal je vooral moeten richten op het bijvullen van de olie, waardoor het lampje vanzelf uitgaat. Zo werkt dat ook in het lichaam met (pijn)klachten. Het lampje gaat vanzelf uit als de oorzaak van de (pijn)klachten is verholpen. Dan worden de klachten minder. Daarbij werken viscerale therapeuten heel precies met een sterke fijngevoeligheid. Ze kennen de anatomie als hun broekzak en voelen goed of het probleem in de fascie van een orgaan, zenuw, een bloedvat of meer in het skelet zelf zit. Die fijngevoeligheid uit de viscerale therapie helpt om exact op de juiste plek het fascieweefsel te mobiliseren of te werken aan het skelet, waardoor de beweeglijkheid weer toeneemt en herstel mogelijk is.

Let the body speak, you only have to listen

Om precies te weten waar hij moet zijn, maakt de viscerale therapeut eerst gebruik van een vorm van diagnostiek die listening wordt genoemd: “Let the body speak, you only have to listen.” Daarbij is een viscerale therapeut zich heel erg bewust van het ontstaan van zogeheten letselketens. De mechanische verbindingen of ‘bindweefselroutes’ vormen lichaamseigen patronen, waardoor een restrictie in de fascie van een orgaan effect kan hebben elders in het lichaam. Zo kan een restrictie in de fascie van de rechter nier via het diafragma en de longvliezen klachten veroorzaken in de laag cervicale regio. Het behandelen van je nek werkt dan onvoldoende, het behandelen van je rechter nier met viscerale technieken heft de klachten op.

Viscerale therapie is fijngevoelig en specifiek

Viscerale therapie is door zijn fijngevoeligheid en heel specifieke manier van werken een mooie aanvulling op craniosacraal therapie, fysiotherapie, massagetherapie en andere vormen van lichaamsgericht werken, maar kan ook als therapie op zichzelf staan. In de loop van veertig jaar dat Jean-Pierre Barral bezig doceert, is de opleiding dusdanig uitgebreid dat het de gehele anatomie en fysiologie van de mens beslaat, als ook de emotionele component van de (pijn)klachten. De opleiding heeft oog voor alle verbindingen via de fascie van het lichaam en kan werken aan de oorzaak van de klacht of het probleem.

Wil jij ook eens kijken of viscerale therapie iets voor je is? Kijk dan bij de viscerale 1 (VM 1).

Terug naar blog