Hoe kan je craniosacraal therapeut worden?

Dat leer je op onze driejarige opleiding aan het Upledger Instituut. Met je diploma op zak kun je je als erkend cranio therapeut aansluiten bij een beroepsvereniging. Je krijgt in de opleiding een aantal meerdaagse modules per jaar. Ze worden afgewisseld met oefendagen onder begeleiding. In elke module leer je meer technieken. Zo krijg je dus steeds meer tools om beter en effectiever te behandelen. Tussen de modules ga je oefenen op proefpersonen. Als je niet medisch opgeleid bent, is er een vierde jaar met een eindwerkstuk. Ook moet je dan elders een opleiding medische basiskennis (MBK) doen.

Mijn ervaring met craniosacraal therapie

Mijn opleiding tot craniosacraal therapeut was life changing. Daarin ben ik niet de enige. De verfijnde, neutrale, diep doorvoelende manier van aanraken, die een cranio therapeut gebruikt om je bindweefsel te laten ontspannen heeft mij steeds weer verwonderd. Door op deze manier aangeraakt te worden voel ik me zo gezien. Ik word me bewust van wat ik van binnen voel. De simpele dialoog helpt me om te begrijpen wat mijn lichaam me eigenlijk te vertellen heeft. Ik vind woorden en ga mezelf steeds beter begrijpen. Klachten krijgen een betekenis, oude littekens lossen op. Het belangrijkste van alles is dat ik me na een behandeling steeds weer ontspannen voel en in mijn kracht. Ik weet dan weer beter wat ik wil en wat ik nodig heb. Dankzij cranio ben ik echt van mijzelf gaan houden.

Waarom zou je craniosacraal therapeut worden?

Je werkt graag met mensen of je zou graag met mensen willen werken. Je weet dat aanraken helpt om mensen verder te brengen met zichzelf. Je gelooft in de kracht van het zelfhelend vermogen van de mens. Je wilt graag je kennis en ervaring in het werken met bindweefsel (fascie) verdiepen en verbreden.  Je gelooft in de kracht van lichaamsgericht werken met emoties. Of misschien weet je het eigenlijk nog niet precies, maar heb je het gevoel dat dit een pad is wat bij je past.

Wat leer je om craniosacraal therapeut te worden?

De grote kracht van een cranio therapeut is dat hij in stilte bij zichzelf kan zijn. Daardoor is hij er onvoorwaardelijk voor de cliënt. De theorie die je krijgt is zoveel als nodig is om het vak te begrijpen. De technieken, die worden gebruikt in craniosacraal therapie, zijn een kwestie van leren en oefenen. Het aanleren van de therapeutische houding vraagt veel doen. Je krijgt feedback van ons en van je medestudenten. In de Cranio lossen we niets op, we fixen het niet voor de ander. We volgen het weefsel in waar het heen gaat om los te kunnen laten. We helpen de cliënt om zijn eigen unieke oplossing te zoeken voor zijn probleem. Als je craniosacraal therapeut wordt leer je dat allemaal.

Dat leer je echter niet in een weekje. Daarvoor hebben we een prachtige beroepsopleiding in Nederland. Die is gebaseerd op de principes, die John Upledger, de grondlegger van de cranio, ooit heeft neergezet. We hebben het doorontwikkeld en blijven innoveren. We staan voortdurend in contact met de 175 Upledger instituten wereldwijd, waarmee we samen innoveren.

Onze opleiding bied jou de kans om erkend craniosacraal therapeut te worden. De vele studenten die je voor gingen hebben de opleiding ervaren als een fijne manier om therapeut te worden. De persoonlijke ontwikkeling die ze mochten doormaken, hebben ze als een groot cadeau ervaren. Dat maakte mijn opleiding zo life changing. Eens gevoeld is nooit meer vergeten.

Niets heeft mij dichter bij mezelf gebracht. Ik zeg vaak, dit is niet mijn werk, dit is wie ik ben.
Door ‘slechts’ aanwezig te zijn en niets te willen, komen
processen steeds moeitelozer tot stand.

 Roelie Vijverberg – Maatschappelijk werk en dienstverlening, cranio therapeut

Wil jij dat ook ervaren?

Wil jij voelen, hoe het is om zo aangeraakt en behandeld te worden? Wil jij ervaren of het wat voor jou is? Je kunt bij ons een Introworkshop meedoen, waarin je kunt meemaken waar ik het nu over heb. Je kunt proeven aan de sfeer op onze opleiding. Je krijgt een frisse afwisseling van een beetje theorie en heel veel praktijk. Je kunt ook meteen kiezen voor de basismodule, de cranio 1. Daar leer je in 6 dagen meteen echt werken met het bindweefsel. Na deze module kun je mensen helpen in de diepte te ontspannen. Je bent van harte welkom!

Catharina van Deelen, docent bij het Upledger Instituut

Terug naar blog