Cranio sacraal therapie, een geweldige ervaring

Cranio sacraal therapie (kortweg cranio) is (emotioneel) lichaamswerk waarbij gewerkt wordt met de fascie (bindweefsel). Het doel is het ondersteunen van het zelfherstellend vermogen. De zacht luisterende, diep doorvoelende manier van aanraken, zo nodig in combinatie met dialoog helpt om bewustwording te ontwikkelen van lichamelijke signalen, behoeften en grenzen.

Spanning in het lichaam

Verhoogde spanning in de fascie kan vele oorzaken hebben en veel klachten tot gevolg. In de Cranio werk je met het ontspannen van de fascie. Als een therapeut goed contact maakt met je weefsel (fascie), dan kun je jezelf en de spanningen in je lichaam beter voelen. Je luisteren naar wat je weefsel je te vertellen heeft. Je leert de betekenis van pijn, spanning en klachten onderzoeken en herkennen. Er kunnen oude pijnlijke herinneringen omhoogkomen aan trauma’s of ongevallen. Je kunt in contact komen met emoties en gevoelens of verloren gegane wensen of behoeften. Het verwerken daarvan geeft ontspanning en nieuwe kracht.

Je leert daarnaast als cranio sacraal therapeut technieken om fascie in het lichaam te laten ontspannen. Met een ontspannen fascie kun je beter bewegen. Veel klachten ontstaan door teveel spanning in de fascie van het lichaam.

De fascinerende fascie

Bindweefseltherapie
De hersen- en ruggenmergvliezen maken onderdeel uit van een groot netwerk aan bindweefsel door ons hele lichaam. We noemen dit fascie. Afhankelijk van waar het zit en wat het doet kan de fascie juist heel elastisch (spieren, organen) tot juist vooral heel sterk en straf (hersenvliezen, botvlies) zijn. De mate van elasticiteit bepaalt je vermogen tot vrij kunnen bewegen.

Recente wetenschappelijke inzichten maken duidelijk dat spieren, botten, pezen en ligamenten, kraakbeen, bloedvaten en bloed, onderhuids vet- en bindweefsel allemaal opgebouwd zijn uit fasciale structuren. Embryologisch gezien behoren ook het hart en de nieren tot je fascie.

Filmpje over levende fascie

Een prachtig filmpje van Jean Claude Guimberteau, onderzoeker van fascie.

Lichaamsgerichte therapie

In de Cranio sacraal therapie (kortweg cranio) behandel je geen symptomen en klachten, maar je verbindt je met de hele mens. Een ziekte vraagt niet alleen om een medische behandeling of het wegnemen van een klacht. Door te luisteren naar wat een symptoom eigenlijk te vertellen heeft, door te werken met de eigen wijsheid van het lichaam, kun je op een diep niveau met mensen en klachten werken. Door Cranio leren mensen zichzelf weer te voelen en komen dan in contact met wie ze in wezen zijn.

Cranio is aanraken

In de Cranio raak je mensen aan. Aanraken is dan ook werkelijk (aan)geraakt worden. Het is subtiel lijfwerk wat diep doorwerkt in de menselijke fascie, ook wel bindweefsel genoemd. In de Cranio noemen we deze manier van aanraken: versmelten met het weefsel. Wat dat is, is niet makkelijk in woorden te vangen. Daarom krijg je pas echt een goed beeld als je het zelf komt ervaren bij de Introductieworkshop.

“High technology does not 
consider the potential
the human body has
for self-healing.”

John E. Upledger

Het cranio sacraal systeem

Het cranio sacraal systeem is een deelsysteem van je lichaam wat bestaat uit de bottige structuren van je hoofd (cranium) en je heiligbeen (sacrum) en het membraansysteem wat deze structuren verbindt: de hersen- en ruggenmergvliezen. Hier bevindt zich je centrale zenuwstelsel met liquor (hersenvocht). Deze vliezen maken deel uit van het geheel bindweefsel dat een heel uitgebreid netwerk vormt van structuren door je hele lijf die alles  verbindt, scheidt, ondersteunt, ophangt, vasthecht.

Het cranio sacraal ritme

Binnen het cranio sacraal systeem vindt een beweging plaats die we binnen de cranio hebben gedefinieerd als het cranio sacraal ritme. Dit ritme is onafhankelijk van ademhaling en hartslag waarneembaar. Nog steeds wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar dit ritme. In 2020 is het ritme opnieuw aangetoond. Binnen de Cranio leer je dit ritme te gebruiken voor diagnostiek en voor behandeling.

“What we do is take away
obstacles, like removing
stones from the road.”

John E. Upledger

Somato Emotional Release (SER)

SER is een logisch onderdeel van de cranio sacraal therapie. Door met je handen de fascie in de diepte ‘aan te raken’ reageert het lichaam met zijn eigen wijsheid en zoekt het de vrijheid van bewegen op. Zo ontstaat een unwinding van het weefsel die zelf je hele lijf mee kan nemen, een geweldige ervaring! In de unwinding ontstaat contact met de pijnlijke herinnering doordat je lichaam zich weer ‘herinnert’ hoe het was, bijvoorbeeld: een auto-ongeluk of een val van de trap of een pijnlijke emotionele herinnering. Door in de unwinding begeleid te worden, kun je je bewust worden van deze herinneringen en ze verwerken.

Dr. John Upledger – grondlegger van de craniosacraal therapie

John Upledger

Cranio sacraal therapie is ontwikkeld door John E. Upledger DO, OMM, osteopatisch arts en chirurg. Dr. Upledger is de auteur van o.a.: CranioSacral Therapy, CranioSacral Therapy II: Beyond the Dura, SomatoEmotional Release and Beyond, A Brain is Born: Exploring the Birth and Development of the Central Nervous System en Cell Talk.

Ook schreef hij een boek over cranio sacraal therapie voor mensen zonder medische achtergrond: Het Ritme van de Schedel.

John Upledger, grondlegger van de cranio sacraal therapie