details

Strategische Kruisingen (SKL)

INSCHRIJVEN

Inschrijven
Je kunt je inschrijven als je minimaal VM2 hebt afgerond, liefst t/m VM3/VM4 afgerond.

Je tijdsinvestering is 3 aaneengesloten dagen van 10.00 18.00 uur.

Introductie
De fascia en het peritoneum omvatten talloze structuren als een dubbel blad en zorgen voor immuun- en mechanische bescherming van deze structuren. Door de fasciale omhullingen kunnen de structuren in harmonie ten opzichte van elkaar verglijden. Vezels van fascie zijn in specifieke en logische richtingen gerangschikt, corresponderend met hun verschillende mechanische functies. Bovendien geleiden de vezels elektromagnetische golven en spelen ze een belangrijke rol bij de voeding van de structuren die ze omgeven.

Vezels van de fascie en het peritoneum, maar ook de pleura en het pericard, zijn op specifieke kruisingen in het lichaam met elkaar verweven. Deze kruisingen vormen en beschermen zo de overgang naar aangrenzende gebieden en/of ledematen, waar arteriën, zenuwen, spieren en pezen op natuurlijke wijze van richting veranderen.
Op het niveau van de organen vinden we deze verstrengelde vezels vooral op de plaatsen waar twee organen elkaar raken, waar uitscheidingswegen verbonden zijn met een orgaan en waar structuren aanhechten aan het diafragma of daar doorheen gaan. Normaal gesproken zijn de vezels van peritoneum en fascie versterkt op deze locaties, maar ten gevolge van operaties, infecties of trauma kunnen ze fibrotisch worden. In dat geval kan er voor neurovasculaire- en viscerale systemen risico op compressie ontstaan.

Omschrijving
In deze cursus worden de meest voorkomende en belangrijke kruisingen in kaart gebracht, samen met de neurovasculaire bundels die door deze strategische locaties lopen.
Speciale testen en behandeltechnieken om specifiek gelokaliseerde spanningen in deze kruisingen te releasen zijn onderdeel van de cursus.
Evaluatie wordt gedaan aan de hand van listening technieken, mobiliteits testen en het evalueren van de pulsaties.
De behandeling is op basis van inductie technieken van het peritoneum, pleura, fascie, arteriën, zenuwen en venen.
Je tijdsinvestering is drie aaneengsloten dagen van 10:00 tot 18:00 uur.

Programma
De volgende kruisingen komen aan de orde:
• Cranio-cervicaal
• Thoracic outlet
• Axillar
• Intra-thoracaal
• Diafragma
• Abdomen- peritoneum
• Abdomen-pelvis
• Inguinaal gebied
• Femoral triangle