Fascie technieken

Het Upledger Instituut Nederland is een autoriteit op het gebied van het aanbieden van cursussen over fascie technieken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te leren. Op deze pagina leggen we uit wat fascie technieken doen en hoe je ze kunt gebruiken. We vertellen je ook over de cursus mogelijkheden, die er zijn om fascie technieken te leren.

Met fascie technieken behandel je bindweefsel

Het wetenschappelijk onderzoek naar bindweefsel of fascie heeft de laatste 15 jaar een grote vlucht genomen. Steeds duidelijker is dat een groot aantal klachten waaronder fibromyalgie, rugklachten, spierklachten, stress, vermoeidheid, pijn behandelbaar zijn door de fascie te behandelen. Bindweefsel is gevoelig voor stress en spanning. Wanneer er teveel spanning is in het bindweefsel leidt dit tot pijnklachten en verstoringen in het bewegingsapparaat. Fascie zit eigenlijk overal in ons lichaam en is overal met elkaar verbonden. Langdurige spanning in de fascie kan, daardoor elders in het lichaam klachten gaan geven. Door (lichte) rek te geven aan de gespannen fascie vezels kan ontspanning ontstaan. Daardoor kun je oorzakelijk werken met klachten.

Mogelijkheden voor fascia therapie cursussen

Als opleiding in fascia technieken bieden we je verschillende mogelijkheden om te leren werken met de fascie. Je kunt zowel kiezen voor losse cursussen over fascie technieken als kiezen voor het doen van een hele opleiding fascie technieken. Je vindt bij ons veel expertise om fascia therapie te leren. De docenten hebben uitgebreide ervaring en komen zelf uit en werken nog in het werkveld.

De manier van werken is verschillend voor de craniosacraal therapie en voor de viscerale therapie. Hieronder lees je de verschillen.

Filmpje over levende fascie

Een prachtig filmpje, waarin je fascie kunt zien, van Jean Claude Guimberteau, onderzoeker van fascie.

Luisterende fascia technieken cursussen

Het basisjaar van de fascia therapie opleiding craniosacraal start met twee modules: Cranio 1 en Cranio 2. Hier leer je op een zachte, luisterende manier te werken met de fascie. Je krijgt structurele fascie technieken aangeboden waarmee je cliënten kunt helpen om ontspanning in hun fascie te vinden. Cliënten leren door deze aanpak hun gewaarzijn van hun lichaam te ontwikkelen, waardoor ze beter voor zichzelf leren zorgen. Als dit je aanspreekt dan kun je je eerste stap zetten in de Introworkshop om te ervaren of meteen in de Cranio 1, waarin je leert behandelen.

Je kunt de geleerde technieken integreren in je eigen vakgebied of wellicht op een bepaald moment ervoor kiezen om de hele opleiding te doen. Je kunt dan erkend cranio therapeut worden.

Viscerale fascia technieken cursussen

De opleiding viscerale therapie biedt je losse modules waarin je in eerste instantie vooral leert werken met de viscerale fascie, het bindweefsel van de organen.  Later kun je daar modules aan toevoegen waarin je ook het zenuwstelsel en het bloedvatstelsel gaat toevoegen. De technieken zijn wat steviger van aard dan de fascie technieken uit de cranio en meer gericht op het oplossen van het probleem door jou als therapeut. Deze fascie cursussen bevatten flink wat structurele anatomische kennis en vragen dan ook dat je al therapeut bent en met anatomie uit de voeten kunt.

Als dit je aanspreekt en je bent al (fysio)therapeut, zet dan hier je eerste stap in de VM1.

Je kunt de geleerde technieken integreren in je eigen vakgebied.